El Gremi de Cinemes de Catalunya estima que no tornarà a obrir portes fins al juny, moment en què situa l’inici d’una recuperació “progressiva” de públic. Per superar aquesta travessia pel desert, el seu president, Camilo Tarrazón, vaticina que el 90% dels cinemes presentarà un ERTO per “garantir els llocs de treball” davant d’una situació “demolidora” i “d’incertesa”, assenyala en declaracions a l’ACN.

Segons Tarrazón, les pèrdues diàries podrien acostar-se als 450.000 euros creu que necessitaran un “suport de l’administració” que dubta que acabi arribant. Amb tot, des del Gremi asseguren que prefereixen ser “prudents” i evitar “alimentar les visions apocalíptiques”.

Malgrat la desconfiança, l’entitat demana el suport de les administracions. “A Espanya l’administració ni hi és ni l’esperem. A Catalunya s’han cuidat més les formes, però tampoc hi ha resposta, perquè no tenen recursos. Aquest escenari l’haurem de capejar sols”, augura Camilo Tarrazón.

El president del Gremi de Cinemes destaca alguns obstacles que caldrà superar els propers mesos. D’una banda, una incertesa econòmica que farà que el consum es comporti amb una “mentalitat de guardiola”, una circumstància que entén que afectarà tots els sectors. Un altre hàndicap seran les “reserves subjectives” davant les aglomeracions, les quals creu que se superarà només de manera “progressiva i no immediata”. Un altre factor serà el canvi en els calendaris d’estrenes.

La convivència amb les plataformes

Camilo Tarrazón no veu com una amenaça l’auge de les plataformes d’streaming i afirma que les sales de cinema “existeixen i existiran”. “Abans era el format predominant, ara comparteix protagonisme amb altres formats”, precisa. El president del Gremi puntualitza que el problema “no és el públic”, sinó un sistema amb “poc suport” de l’administració i una “alta càrrega impositiva”.