El Departament de la Presidència ha obert una consulta pública prèvia a l’elaboració de l’Avantprojecte de llei del patrimoni cultural immaterial català i de l’associacionisme cultural, del qual es va aprovar la memòria preliminar a mitjan desembre. El termini per fer aportacions finalitza el 14 de gener.

L’objectiu de la consulta és que ciutadania i entitats realitzin aportacions i observacions sobre aspectes que es consideri que s’haurien de tenir en compte en la redacció d’una futura llei que doni una major presència, protecció i rellevància al patrimoni cultural immaterial, així com incrementar el reconeixement i suport a l’associacionisme cultural. Igualment es vol recollir l’opinió sobre qualsevol altre aspecte que es consideri oportú millorar de la normativa de patrimoni immaterial actual.

Els objectius de la nova llei seran salvaguardar i donar una major presència i reconeixement a aquestes manifestacions culturals, tot adaptant el concepte de patrimoni cultural immaterial a l’actualitat, i posant-lo al mateix nivell que la resta del patrimoni cultural català.

La futura llei, promoguda pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, també establirà les categories de protecció, el procediment per a la seva catalogació o declaració i les competències de les diferents administracions públiques en aquest àmbit.

Donar resposta a les amenaces

La memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei incideix en la necessitat de donar resposta als nous reptes, situacions i escenaris apareguts, tant socials com econòmics, i que suposen una “clara amenaça” per al patrimoni cultural immaterial. En aquest sentit, el text incorporarà conceptes com els usos socials, els coneixements i els usos relacionats amb la naturalesa i l’univers, així com els aprofitaments específics dels paisatges naturals i la toponímia o la dansa tradicionals.

Els objectius que es volen assolir, són: salvaguardar el patrimoni cultural immaterial; afavorir-ne el coneixement per part de la ciutadania, i incentivar l’associacionisme cultural i altres formes de participació social, inclòs l’amateurisme cultural.

La futura llei haurà de protegir els béns culturals immaterials que tinguin rellevància nacional i que haurà de declarar la Generalitat. També s’hauran de protegir les manifestacions del patrimoni cultural immaterial que no compleixen les condicions dels nacionals, mitjançant la seva declaració com a elements immaterials d’interès local per l’ajuntament corresponent.

D’altra banda, la llei incidirà en el dret d’accés de la ciutadania en condicions d’igualtat a la cultura. També incentivarà i premiarà l’excel·lència de l’activitat cultural associativa a través de la figura de la declaració d’entitat d’especial interès cultural, la qual fins al moment ha estat bàsicament honorífica i que ara es vol que comporti beneficis més tangibles per a les entitats declarades.

Pal·liar les deficiències de finançament

La llei igualment ha d’incentivar les aportacions econòmiques de particulars a les entitats culturals que tenen com a finalitat primordial la realització d’activitats culturals especialment rellevants i d’excel·lència.

A més, la nova proposta de llei haurà d’incloure mesures que ajudin a pal·liar les “deficiències” de finançament en l’àmbit del patrimoni cultural immaterial i del sector associatiu cultural.

Aquestes mesures contemplen dues línies d’actuació. D’una banda, garantir l’existència d’un fons de foment del patrimoni cultural immaterial i de l’associacionisme cultural, amb una consignació anual específica en els pressupostos de la Generalitat. I de l’altra, adoptar una possible deducció en la part corresponent a la comunitat autònoma de la quota íntegra de l’impost sobre la renda de les persones físiques per donatius a entitats declarades d’interès cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram