El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts els estatuts de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), la finestreta única que concentrarà totes les subvencions de l’àmbit cultural que fins ara adjudicaven diferents àrees del Departament de Cultura i entitats públiques adscrites.

L’OSIC, que es posarà en marxa les properes setmanes, té com a objectiu agilitzar, modernitzar, simplificar i millorar els tràmits de la ciutadania relacionats amb els ajuts, a més de millorar l’eficàcia de les subvencions, optimitzar els recursos que s’hi destinen i facilitar la seva gestió administrativa.

Segons el Govern, la creació de la finestreta única farà que, en el primer any, el cost per expedient passi de 365 euros a no més de 180 (l’any 2010, Cultura va rebre 8.617 sol·licituds de subvencions). En total, l’Executiu xifra l’estalvi en la gestió en 2,1 milions d’euros.

Unificació de les bases

La nova Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural promourà l’homogeneïtzació de les bases, amb la creació d’unes bases úniques de subvenció i unes altres d’específiques. A més, per a la sol·licitud d’ajuts es seguiran els estàndards actuals de la Generalitat en termes de tramitació electrònica, tot i que s’incorpora la possibilitat d’adjuntar documentació en format electrònic.

D’altra banda, segons el Govern, la naturalesa jurídica de l’OSIC (entitat de dret públic sotmesa al dret privat) ha de possibilitar l’agilitació de la gestió de les subvencions, ja que la nova entitat no requerirà d’intervenció prèvia i estarà dotada de tresoreria pròpia.

Comissions de valoració públiques

Una de les novetats que aporta la nova Oficina és que els membres de les comissions de valoració que faran els informes sobre les sol·licituds que es rebin seran públics i es donaran a conèixer amb les bases dels ajuts. Aquest era un dels punts que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va criticar en més d’una ocasió respecte les subvencions atorgades pel CoNCA. L’ens no feia pública la identitat dels professionals encarregats d’avaluar els projectes fins a donar-se a conèixer el veredicte per no sotmetre’ls a pressions externes.

L’OSIC comptarà amb comissions de valoració per a les diferents línies d’ajuts que convoqui, les quals estaran formades per: un tècnic especialista del Departament de Cultura; dues persones externes al sector públic de la Generalitat (en els ajuts a la promoció, difusió i projecció de la creació artística, una persona serà proposada pel CoNCA, i en el de promoció de les lletres catalanes, per la Institució de les Lletres Catalanes); en els casos d’ajuts a la promoció, difusió i projecció de la creació artística i de promoció de les lletres catalanes, s’hi afegirà una persona externa a la Generalitat a proposta del CoNCA i de la ILC; i finalment, un tècnic de l’OSIC amb veu i sense vot.

L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural s’emmarca dins les següents línies d’actuació del Departament: millora de l’encaix entre les polítiques culturals i la definició de les línies de subvenció; reordenació de les polítiques de foment cultural; adaptació a les necessitats dels operadors; racionalització d’estructures administratives; simplificació administrativa i documental; optimització dels recursos humans, econòmics i tecnològics disponibles; i eficiència en la prestació del servei d’ajuts i subvencions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram