Catedral de Santa Maria de La Seu d’Urgell.

El Govern ha aprovat modificar el Decret que regula la composició, les funcions i el funcionament de les comissions territorials del patrimoni cultural, amb l’objectiu d’afavorir el debat i la transversalitat de les sessions d’aquests òrgans. Aquestes comissions estableixen la representació de la Generalitat en els organismes territorials que exerceixen les competències en matèria de protecció i conservació del patrimoni cultural.

El nou Decret modifica la composició de les comissions territorials del patrimoni cultural, tret de la de Barcelona. El subdirector general competent en patrimoni cultural passa a exercir la vicepresidència segona. Alhora, es modifiquen el nombre i la composició de vocalies, incloent com a tals el cap del servei competent en patrimoni cultural arquitectònic i el cap del servei competent en patrimoni arqueològic i paleontològic, ambdues amb funcions de coordinació tècnica, per tal d’unificar criteris i definir protocols d’anàlisi en relació amb els expedients dels seus àmbits respectius sotmesos a la consideració de les comissions.

També es dona entrada en les comissions com a vocal a un tècnic en representació del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de l’àmbit territorial corresponent. A més, s’amplia la durada dels nomenaments dels membres de les comissions, que passa de dos a cinc anys, renovables, per garantir una major continuïtat i simplificar-ne la tramitació.

Una altra modificació estableix que els membres de les comissions territorials del patrimoni cultural no tenen dret a indemnitzacions per assistència a les reunions.

Prevista la constitució de la Comissió de l’Alt Pirineu

Per altra banda, el nou Decret preveu la constitució i les singularitats de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de l’Alt Pirineu, que no s’havia creat perquè els Serveis Territorials a l’Alt Pirineu i Aran no estan operatius. A la pràctica, les seves funcions les ha exercit la Comissió Territorial de Lleida.

Aquesta nova comissió tindrà la seu a la Seu d’Urgell i el seu àmbit territorial d’actuació correspondrà al de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. La Vall d’Aran en queda fora ateses les competències en matèria de patrimoni cultural transferides al Conselh Generau d’Aran també en matèria de patrimoni cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram