El Consell Executiu ha acordat que les obres d’art sacre procedents del Monestir de Sixena que formen part del fons del MNAC i el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, pel qual es manté un litigi amb l’Aragó, “no puguin sortir en cap cas” de les seves dependències sense la pertinent autorització del conseller de Cultura.

El Govern ha pres aquesta mesura d’acord amb la Sentència del Tribunal Constitucional de 2012, que va assenyalar que la competència relativa a la protecció dels béns històrico-artístics procedents del Monestir de Sixena que es troben a Catalunya correspon a aquest territori, ja que és el que els està protegint en exercir la seva competència exclusiva, i que establia que els béns no han de sortir de Catalunya.

Segons la portaveu Neus Munté, aquesta decisió judicial “habilita” el Govern a “protegir” aquest patrimoni mentre estigui en territori català. “Tenim tota la legitimitat d’acord amb la jurisprudència que s’ha expressat en aquesta matèria”, ha assegurat.

L’acord s’ha pres atès que la sortida d’un museu d’un bé cultural de la Generalitat requereix informe previ de la Junta de Museus. L’Executiu entén que la competència sobre la protecció del patrimoni cultural s’ha d’estendre sobre els béns amb valor cultural mentre estiguin ubicats en el seu territori, encara que hi siguin de forma provisional, tal i com raona la sentència de Tribunal Suprem del passat maig, dictada en el recurs de cassació.

Les obres procedents de Sixena que formen part del fons del MNAC tenen la consideració de bé cultural d’interès nacional, en virtut del Decret 474 de 1962, i les que formen part del fons del Museu de Lleida estan catalogades com a col·lecció, en virtut d’una resolució del conseller de Cultura de maig de 1999.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram