El Consell Executiu ha aprovat la creació del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional del Departament de Cultura. Amb aquesta iniciativa vol donar una resposta “més eficaç i eficient” a un objectiu estratègic com és la internacionalització de la cultura catalana.

Per afrontar el repte, el Govern considera necessari “reforçar” el model organitzatiu de la Conselleria en l’àmbit internacional amb l’impuls d’un programa específic que “permeti la generació de sinergies i un millor aprofitament dels recursos ja existents”, en referència a l’Institut Català de les Empreses Culturals i l’Institut Ramon Llull.

Més concretament, el nou plantejament organitzatiu pretén aprofundir en l’especialització de determinades tendències de gestió internacional de polítiques culturals, en la transversalitat de l’aproximació al fet cultural, i en la coordinació de l’acció d’internacionalització d’aquests ens ja existents amb la resta d’òrgans competents de la Generalitat, explica el Govern en un comunicat.

Amb aquest programa es busca dirigir i supervisar la participació del Departament en l’elaboració de polítiques culturals en el si del Consell d’Europa, la Comissió Europea i el Comitè de les Regions, i facilitar les relacions amb les altres institucions europees i internacionals pel que fa a l’àmbit cultural, en coordinació permanent amb els òrgans competents de la Generalitat.

El Govern també vol fomentar l’intercanvi cultural internacional com a “factor enriquidor de la creativitat i el desenvolupament cultural i com a transmissió a l’exterior de la riquesa cultural de la societat catalana”, a més de contribuir a “construir confiança internacional i a enfortir lligams a través de la cultura, les arts i els valors de la societat”.

L’Executiu considera “prioritari” reconèixer el paper central que duu a terme la cultura com a element de “cohesió social, vehicle de progrés i motor de canvi”. Per això, la voluntat és que aconsegueixi un “estatus” que s’aproximi al que tenen altres parcel·les com la sanitat, l’ensenyament o la promoció econòmica, assenyala.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram