Aquest 2013 també serà l’Any Carmen Amaya, segons ha aprovat el Consell Executiu. La iniciativa busca redescobrir, honorar la memòria i difondre el llegat de la bailaora coincidint amb els cent anys del seu naixement i els cinquanta de la seva mort. L’objectiu és retre tribut a l’artista, difondre la seva figura, reconèixer la seva vàlua i situar-la com a una de les artistes catalanes més universals.

De família gitana, Carmen Amaya i Amaya (Barcelona, 1913 – Begur, 1963) va néixer en una de les barraques del Somorrostro i va debutar en el flamenc davant el públic quan tenia 6 anys, al restaurant Les 7 Portes. La bailaora companyava el seu pare, José Amaya ‘el Chino’, en diversos locals de Barcelona, en un dels quals (La Taurina) va ser descoberta pel crític Sebastià Guasch.

Amb 16 anys, va actuar a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, que la va impulsar a l’exterior. A partir d’aleshores Carmen Amaya va començar a fer gires internacionals amb èxit de crítica i públic. Quan va començar la Guerra Civil, es va a instal·lar als Estats Units, des d’on va girant per tot el món. La bailaora també va treballar en diverses pel·lícules, alguna d’elles a Hollywood.

Carmen Amaya va passar els seus últims dies a Begur, on va morir el 1963 a causa d’una afecció renal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram