El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el decret que regula l’accés al Registre d’entitats de gestió de drets de propietat intel·lectual de Catalunya, el projecte de la qual es va presentar el passat maig. Es tracta de la passa prèvia “imprescindible” per a la creació d’una gestora de drets d’autor catalana.

Malgrat que les bases les ha posat el Departament de Cultura i que l’entitat sorgint estaria sota la tutela de la Generalitat, la iniciativa ara l’han de liderar els autors. La inscripció d’una entitat al Registre es fa d’ofici, un cop publicada l’autorització corresponent en el Diari Oficial.

El decret regula l’autorització i la revocació de les entitats que gestionen els drets d’autor que actuïn majoritàriament a Catalunya; les tasques d’inspecció i control de la seva activitat, i el registre d’entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual.

Oposició de la SGAE

Catalunya actualment compta amb un Registre de la Propietat Intel·lectual on es registren drets sobre obres científiques i literàries, composicions musicals, obres teatrals, coreografies, obres cinematogràfiques i audiovisuals, escultures, pintures, dibuixos, gravats, litografies, historietes gràfiques, fotografies i obres plàstiques, pàgines web, etc. Amb el decret aprovat, ara també es possibilita que es registrin les societats que gestionen els drets de propietat intel·lectual.

La SGAE i altres entitats de gestió s’oposen a una gestora catalana perquè, segons ells, “trencaria” la unitat de mercat i “dificultaria” la recaptació i el repartiment dels drets. Per al conseller Mascarell, el mercat que interessa als autors no és ni el català ni l’estatal, sinó el mundial, motiu pel qual una gestora catalana hauria d’establir aliances amb altres entitats estatals i internacionals.

Actualment, a l’Estat operen fins a vuit entitats de gestió de drets d’autor: la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), que acapara el 70% del pastís; l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI); el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO); Artistes Intèrprets o Executants (AIE); Drets d’Autor de Mitjans Audiovisuals (DAMA); Artistes Intèrprets Societat de Gestió (AISGE); Visual Entitat de Gestió d’Artistes Plàstics (VEGAP), i l’Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA).

El decret aprovat desplega l’article 155 de l’Estatut, segons el qual la Generalitat té competència executiva en matèria de propietat intel·lectual per als registres de drets generats a Catalunya o de persones que hi tenen residència habitual, i per a la protecció d’aquests drets.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram