El Consell de Ministres va aprovar dilluns un Reial decret amb el qual regula la concessió directa d’inversions a diverses entitats públiques i privades per a la capitalitat cultural i científica de Barcelona. D’aquesta manera, Barcelona recupera la condició de cocapitalitat que havia tingut fa anys, truncada amb l’arribada del PP a la Moncloa.

El Govern espanyol entén que a l’Estat existeixen dos focus principals d’emissió i recepció cultural i científica concentrats a Madrid i Barcelona. Així doncs, la voluntat és reconèixer la capitalitat cultural i científica que també exerceix la ciutat catalana dotant les seves institucions culturals amb més recursos.

“L’objectiu és afavorir la comunicació i integració entre Madrid i Barcelona, i s’ha d’entendre com a desenvolupament cultural i científic en xarxa per afavorir la presència d’agents culturals i científics de tot el territori i l’intercanvi d’experiències”, assenyala el Ministeri de Cultura.

20 milions en inversions

El projecte compta amb 20 milions d’euros recollits en el Projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 que es distribuiran diferents organitzacions i institucions a través de la concessió directa de 37 inversions.

Del total, el Ministeri de Cultura destinarà 17,5 milions a finançar activitats i actuacions del Grec Festival (1,570 milions), el Disseny Hub Barcelona (1,570 euros), la Fundació Museu Picasso (1,5 milions), el MACBA (1,250 milions), la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana (1,1 milions), la Fundació Joan Miró (1 milió), el Consorci de l’Auditori i l’Orquestra (1 milió) o el Gran Teatre del Liceu (800.000 euros).

Per la seva part, el Ministeri de Ciència i Tecnologia atorgarà 2,5 milions en ajuts directes a institucions culturals de Barcelona dedicades a la divulgació científica.

L’aprovació del Consell de Ministres materialitza l’acord subscrit el febrer de 2020 pel president espanyol, Pedro Sánchez, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per recuperar el conveni de capitalitat cultural i científica.

Inversió incompleta

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha celebrat el reconeixement com a capital cultural i científica, però considera que els 20 milions fan curt i no resolen la inversió pendent de l’Estat. “El que fa aquest conveni de capitalitat és començar a compensar aquest dèficit, tampoc l’esgota”, va dir el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí. “Li tocarien bastant més diners de l’Estat al sector cultural barceloní”, va apuntar.

Martí va desitjar que la formalització del conveni suposi el blindatge d’aquest impuls a la cultura i la ciència de Barcelona en el futur immediat, especialment per corregir el greuge comparatiu amb Madrid. “Esperem que aviat això ja no sigui notícia, sinó que sigui una entrada de fons recurrent que pal·lia una injustícia i un desequilibri molt significatiu entre el paper importantíssim que l’Estat té a la ciutat de Madrid i que, en canvi, no es repeteix en una altra capital cultural com és la ciutat de Barcelona”, va dir el responsable de Cultura i Ciència de l’Ajuntament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram