L’Executiu de Mariano Rajoy ha decidit per sorpresa rebaixar l’IVA de les transaccions d’art del 21 al 10% amb l’argument d’equiparar l’impost amb el que tenen altres països europeus (amb una mitjana del 7%) i donar suport a artistes, galeries, marxants, antiquaris i col·leccionistes, entre d’altres. La mesura ha estat aplaudida pel sector, que feia temps que la reclamava després de la pujada de setembre del 2012.

En canvi, el Govern espanyol manté l’IVA de les entrades de cinema, teatre i música en el 21%, malgrat els afectats també han exigit reiteradament una rectificació pel dany que els estava causant. En aquest cas, el fet que l’impost que els grava sigui un dels més alts d’Europa i que els castigui igual que al món de l’art no ha estat prou motiu perquè també se’ls inclogués en la rebaixa.

Segons va explicar divendres la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, la rectificació és només un primer pas en el marc de la reforma fiscal que prepara el Ministeri d’Hisenda.

Les preguntes que han sorgit són vàries. Per què s’ha rebaixat l’impost ara, quan el ministre d’Hisenda havia dit que no es tocaria l’IVA cultural abans de la reforma tributària, prevista per a la primavera? Per què la compravenda d’art (i les Falles valencianes i les Fogueres d’Alacant, que passen a ser considerades obres d’art) i no la resta? Es baixarà més endavant l’IVA de cinema, teatre i concerts? El que sembla evident és que, entre altres raons, la reducció s’ha avançat amb la vista posada en la fira Arco de febrer i les Falles de març.

Però la deferència amb el món de l’art i el bandejament de la resta ha indignat els sectors del cinema, el teatre i la música (entre d’altres), que se senten menystinguts. Dissabte, el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, va prometre que durant els propers mesos la reducció de l’IVA del 21 al 10% s’estendria a la resta. Ara creuen els dits perquè així sigui.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram