El Consell Executiu ha aprovat la creació del Guardó Pau Casals amb el qual es busca fomentar la projecció exterior de la cultura catalana i situar el model cultural del país com a referent i marca internacional.

D’aquesta manera, es distingiran les personalitats rellevants que hagin contribuït significativament en la projecció exterior de cultura catalana, les quals exerciran durant dos anys naturals, de forma altruista i gratuïta, tasques específiques de representació, promoció i projecció internacional sota la denominació de Legat o Legada d’Honor de la Cultura Catalana.

Aquestes tasques es desenvoluparien tant en el marc de les seves respectives activitats professionals com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals puguin assistir a petició de la Generalitat.

La distinció, doncs, s’atorgarà amb periodicitat biennal i a títol vitalici i honorífic. La relació de possibles candidatures s’elaborarà i es valorarà amb la participació de la Fundació Pau Casals.

Segons explica el Departament de Cultura, els requisits per poder rebre el guardó, són: ser personalitats de prestigi internacional reconegut per la seva excel·lència en qualsevol disciplina o professió de l’àmbit cultural; haver contribuït a la projecció internacional de la cultura catalana; tenir un ressò, influència o fama internacional que els permeti amplificar el missatge de Catalunya com a país de prestigi, excel·lència i qualitat; i tenir una excel·lent reputació, integritat i honorabilitat pública i privada, i no donar suport a organitzacions o causes que siguin incompatibles amb les finalitats de la distinció.

La decisió de crear aquesta nova distinció s’emmarca en “l’impuls d’avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l’avantguarda de les polítiques culturals del món, i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per situar el model del país com a referent i marca internacional”, afirma la Conselleria.

L’elecció de Pau Casals per donar nom al guardó respon al fet que és reconegut com un dels millors violoncel·listes del segle XX, i un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps en l’escena internacional. A més, va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l’artista individual i constitueix un “símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram