El Consell Executiu ha aprovat el Decret llei pel qual es crea el Cens d’Espais de Cultura Responsables, mitjançant el qual es donarà difusió als equipaments que adoptin protocols sanitaris per prevenir la Covid-19 i que es comprometin a adoptar i aplicar programes d’inclusió social.

Tots els equipaments que formin part del Cens obtindran el distintiu acreditatiu Espai de Cultura Responsable que podran fer visible a les instal·lacions com a garantia de seguretat per al públic. El Departament de Cultura vol que, un cop superada la pandèmia, la vigència del distintiu es mantingui per atorgar a l’espai un valor afegit com a garant de l’accessibilitat i la universalitat de la cultura.

Per formar part del Cens, caldrà fer una sol·licitud a través del portal Tràmits Gencat. A partir del 23 de novembre s’hi podrà inscriure qualsevol tipus d’espai en què es desenvolupin majoritàriament activitats culturals i que compleixi totes les condicions del Pla d’actuació del Procicat per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.

Al mateix temps, es demanarà als espais censats que, a través de la seva activitat, prenguin partit i es comprometin a minimitzar els efectes nocius que pot provocar l’aïllament social i, alhora, fer un pas més per treballar per la inclusió social des de l’àmbit cultural. Més concretament, els espais hauran de promoure mesures inclusives i de millora de la salut anímica de la ciutadania orientades a evitar el risc d’exclusió social de col·lectius especialment vulnerables per raons econòmiques, socials, de gènere o d’inserció social.

La creació del Cens forma part de les accions que el Departament està impulsant per dur a terme la represa de l’activitat en el sector cultural.