El projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2016 preveu una despesa per al Departament de Cultura de 259,8 milions d’euros, un augment del 9,07% respecte els 238,2 milions de l’any passat. Amb tot, la xifra queda lluny dels 298 milions a què aspirava el conseller Santi Vila.

Si el Parlament acaba aprovant el pressupost en els termes actuals, es destinaran 78,9 milions d’euros a creadors i empreses culturals (un increment del 13,7% respecte el 2015); 63,5 milions per a les grans institucions culturals (+8%); 54,7 milions per al patrimoni cultural (+16,1%); 12,4 milions per a la internacionalització de la cultura (+20,4%), i 6,6 milions per a l’associacionisme (+17,9%).

Prioritats i principals actuacions

Les tres grans prioritats del projecte pressupostari de 2016 de la Conselleria, són pràcticament les mateixes que l’any passat:

  • Impulsar la producció i la difusió de la cultura catalana donant suport a creadors i millorant l’accés al finançament i la competitivitat de les empreses culturals, amb un èmfasi especial en la seva projecció exterior.
  • Assegurar la sostenibilitat econòmica del patrimoni cultural i del món associatiu per tal de garantir-ne la preservació i la difusió com a elements essencials de cohesió social i desenvolupament econòmic i cultural.
  • Garantir una oferta cultural pública de qualitat als grans equipaments nacionals dels àmbits patrimonial i escenicomusical, per tal d’ampliar la participació de la ciutadania i captar nous públics per a la cultura.

Per la seva part, les principals actuacions incloses en els pressupostos de 2016, són:

  • Suport a programacions culturals de caràcter estable dels projectes artístics professionals de formació, creació, producció, exhibició i difusió en diverses disciplines artístiques.
  • Desplegament del Pla integral de les arts visuals: organització de circuits de difusió artística i reactivació del Fons Nacional d’Art per fomentar la inclusió de la creació contemporània a les col·leccions públiques.
  • Mesures d’estímul de la lectura entre la població infantil: campanya per a més de 80.000 infants de 6 anys (obsequi d’un llibre).
  • Suport al sector llibreter: pla especial de llibreries emblemàtiques i ajuts per a llibreries de nova creació, potenciar-ne el paper com a prescriptors culturals.
  • Desplegament del Sistema de Lectura Pública, de la Xarxa d’Arxius Comarcals, i de les xarxes territorials i temàtiques de museus i monuments.
  • Accions de millora del condicionament i la dinamització a nivell cultural i social d’espais del patrimoni arquitectònic i de jaciments arqueològics i paleontològics en col·laboració amb les administracions locals.
  • Suport a les activitats de cultura popular i tradicional, associacionisme i patrimoni etnològic: activitats de formació, documentació, recerca, conservació i difusió, organitzades per l’administració local, les entitats sense finalitat de lucre i les federacions.
  • Ampliació de la participació de la ciutadania en les activitats programades pels grans equipaments culturals, mitjançant estratègies que garanteixin l’equitat i l’eficiència en l’ús dels recursos públics.
  • Desplegament i consolidació de la marca Catalunya Creativa com a principal suport a la promoció a l’estranger de projectes professionals i la construcció de mercats més amplis per a la producció cultural catalana.
  • Millora presència i estatus dels estudis catalans a universitats de l’exterior: obertura de programes en noves universitats i noves línies de formació.

A banda, el projecte de pressupostos de la Generalitat d’aquest any preveu una partida de 35,8 milions d’euros per a la llengua catalana, un 3,2% més que els 34,7 milions destinats el 2015. Entre les actuacions principals incloses hi ha l’organització del tercer Congrés Internacional de la Llengua Catalana; l’increment de recursos disponibles en línia i actualització de les bases de dades terminològiques, i la promoció i la dinamització de l’exhibició de cinema en català: el portal cinemaencatalà.cat, l’organització del cicle Cinema Infantil en Català (CINC), i ajuts per al doblatge d’estrenes cinematogràfiques i per a la difusió de cinema en versió catalana (original, doblada o subtitulada).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram