Veient les polítiques del Govern balear respecte al català, era estrany que encara continués a l’Institut Ramon Llull, tot i les bones intencions inicials. I així ha estat: aquest dimarts, l’Executiu de José Ramón Bauzá va anunciar que el 2013 no farà cap aportació econòmica a l’IRL. La decisió arriba un dia després del tancament de l’Espai Mallorca de Barcelona i de l’apagada d’IB3 a Catalunya, on ha deixat d’emetre.

A banda dels habituals “criteris d’austeritat”, el Govern argumenta que la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats ja disposa de la Direcció General de Cultura i Joventut i del Consorci Institut d’Estudis Baleàrics per a “la projecció de la llengua i la cultura catalanes pròpies de les Illes Balears”.

Malgrat no dir explícitament que marxa de l’IRL, l’Executiu balear s’acomiada fent un “balanç positiu” de la seva participació els darrers anys, i reconeix “la importància d’haver compartit experiències i bones pràctiques”, especialment en l’àmbit de la difusió internacional i dels programes comuns de les seus a Palma i a Barcelona.

Decisió “poc coherent”

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, considera “poc coherent” reconèixer la tasca de l’Institut Ramon Llull i marxar-ne. “Em costa d’entendre que una eina útil deixi de ser-ho de cop i volta”, va assegurar a l’ACN.

Mascarell, que va lamentar els compromisos “emparaulats” per al proper any, creu que la decisió de l’Executiu de Bauzá “no és separable de determinades polítiques que s’estan fent amb relació al català a les Illes i al clima polític que s’està creant” per part del PP.

El Govern balear aportava a l’Institut un 7,5% d’un pressupost d’uns 10 milions d’euros.

“Espanyols, no dels Països Catalans”

Aquest dimarts, el mateix dia que es comunicava la sortida de l’IRL, el president balear, José Ramón Bauzá, i el conseller de Cultura, Rafel Bosch, van inaugurar l’exposició Isleart a la Galeria Pall Mall de Londres, organitzada per l’Institut.

En l’acte, Bauzá va assegurar que el seu Govern té un “compromís” amb la cultura, però va advertir que a les Illes són balears, però “sobretot també espanyols, no dels Països Catalans”, segons recull l’ACN.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram