El nou Govern de les Illes Balears ha acordat aquest divendres encomanar a la consellera de Cultura, Esperança Camps, iniciar els tràmits per demanar el reingrés a l’Institut Ramon Llull, del qual l’anterior Executiu de José Ramón Bauzá va decidir sortir-ne el desembre de 2012.

Ara, el Govern de Francina Armengol defensa que la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes que es produeixen a les Balears ha de recaure en un organisme “potent” que aglutini tots els territoris de parla catalana, i aquest és l’IRL. En aquest sentit, es considera que va ser una “equivocació” marxar-ne.

Esperança Camps considera que la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que es genera a les Illes Balears “és un objectiu irrenunciable si volem créixer com a poble, més enllà dels límits que ens imposa la geografia”.

Per a la consellera, “aquesta tasca d’identificació i d’expansió és imprescindible fer-la conjuntament amb la resta de territoris amb què compartim llengua i cultura, perquè és des de la cooperació i col·laboració que ens feim més presents en el nostre entorn proper i al món”.

Esperança Camps també remarca que, anant plegats, es transmet un “missatge d’unitat” en relació a la llengua catalana que es comparteix amb el Principat i el País Valencià, una unitat que, lamenta, “malauradament de vegades encara és qüestionada”.

Satisfacció de Mascarell

El conseller de Cultura català ha expressat la seva satisfacció per la voluntat del nou Govern balear de reingressar a l’IRL. “És una gran notícia per a la nostra cultura i la nostra llengua comuna”, ha manifestat Ferran Mascarell. “És una conquesta democràtica de la cultura catalana perquè tornem a sumar a la projecció exterior”, ha afegit al respecte.

Antecedent de reincorporació

Els governs català i balear, amb Jordi Pujol i Francesc Antich com a presidents, van crear l’IRL el 5 d’abril de 2002 per difondre a nivell internacional la llengua i la cultura feta en aquest domini lingüístic. El 2004, però, es va produir la primera sortida del Govern balear, aleshores presidit per Jaume Matas. El 2008, altre cop amb Antich com a president, es va reincorporar, fins que un nou canvi de Govern en va provocar la sortida el desembre de 2012.

Els nous estatuts de l’IRL no en contemplen la tornada

El gener de 2014, es van aprovar els nous Estatuts de l’Institut Ramon Llull, els quals feien efectiva la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a la institució i la sortida de les Illes Balears. Amb tot, el nou text ja no contempla l’adhesió d’administracions o entitats de fora de l’àmbit territorial de Catalunya. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram