El Consell Executiu ha aprovat el Projecte de llei de creació de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques per al foment del sector audiovisual i per a la difusió cultural digital. D’aquesta manera, la taxa a les operadores de telecomunicacions inicia la seva tramitació parlamentària. L’objectiu és començar-la a aplicar a la tardor.

El Projecte estableix una quota fixa de 0,25 euros mensuals per cada contracte d’internet a Catalunya (actualment n’hi ha 6,7 milions), ja sigui a través de la telefonia fixa o mòbil. El Departament de Cultura preveu que amb aquest nou tribut es recaptin 20,5 milions d’euros que es destinarien a la creació de dos fons, un per fomentar la producció i la millora de la competitivitat del sector audiovisual català, i l’altre per a la creació de continguts culturals digitals.

Excepció cultural

El Govern considera necessària la creació d’aquest impost per “enfortir i ajudar la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan altres països europeus quan expressen l’excepció cultural per tal de defensar en positiu el seu llegat cultural i lingüístic, la seva economia i l’ocupació en el sector de l’audiovisual”.

En aquest sentit, la Conselleria recorda que, a França, el fons per al foment de l’audiovisual té un 11% d’aportacions dels fons públics i un 89% procedents de tributs; en el cas d’Alemanya, el 55% procedeix de fons públics i el 35% són procedents de taxes, i al Regne Unit el 60% procedeix de fons públics i el 30% de la loteria.

La mesura compta amb el suport de diferents entitats i associacions del sector audiovisual.

Dictamen contrari

L’aprovació arriba un dia després de fer-se públic un dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social (CTESC), òrgan consultiu i d’assessorament del Govern, on assenyala que el foment la indústria audiovisual i la difusió de la cultura digital no hauria de ser mitjançant l’establiment de noves figures impositives, ja que al seu parer “pot afectar la competitivitat de les activitats econòmiques”.

A banda, la patronal AMETIC (Associació d’Empreses d’Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals) també s’ha mostrat en diverses ocasions en contra del nou impost, i ha amenaçat iniciar accions legals per aturar el projecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram