L’acadèmic, crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle ha lliurat el seu arxiu personal a la Generalitat perquè sigui conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Ho ha fet en un acte en què ha participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; la família de Giralt-Miracle; la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada; la directora del Museu del Disseny de Barcelona, Pilar Vélez; el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Oliveras, i el director del Museu de Valls, Jordi París.

L’acte, a més de constituir un reconeixement públic del Govern envers la figura de Daniel Giralt-Miracle, ha posat en marxa la formalització legal de la donació del fons, que va ingressar materialment a l’Arxiu el passat 9 de desembre. Una cop duts a terme els treballs de descripció arxivística necessari, el fons s’obrirà al públic a través del portal Arxius en Línia.

L’arxiu personal de Daniel Giralt-Miracle “constitueix, no només un testimoni interessantíssim de l’activitat del productor, sinó també un espectacular dipòsit d’informació sobre l’art i el disseny català al segle XX, acumulada amb l’objectiu de bastir els seus projectes de publicacions i expositius”, destaca el Departament de Cultura.

La Conselleria remarca que es tracta d’un fons documental “que ja és conegut, valorat i utilitzat pels agents culturals i que consolida l’Arxiu Nacional com un centre de referència també en aquest àmbit”.

El contingut del fons

El fons documental Daniel Giralt-Miracle tenia, en el moment del seu ingrés a l’Arxiu Nacional, abans de la seva instal·lació definitiva, un volum de 180,3 metres (1.803 capses de format estàndard), al qual cal sumar-hi la biblioteca, que s’estima en 15.000 volums aproximadament. Cronològicament, abasta el període 1960-2019 i s’estructura en les següents agrupacions:

  • Crònica d’Art: dossiers biogràfics d’arquitectes i pintors, amb escrits i notes de treball, correspondència i informació aplegada (672 capses).
  • Temes: dossiers temàtics amb manuscrits de treball, notes i informació (504 capses).
  • Gent: dossiers biogràfics sobre altres personalitats (210 capses).
  • Museus: dossiers sobre la relació amb institucions museístiques (56 capses).
  • Disseny: dossiers biogràfics sobre dissenyadors amb materials de treball, correspondència i informació (14 capses).
  • Fotografia: dossiers biogràfics sobre autors amb materials de treball, correspondència i informació (42 capses).
  • Gaudí: organització de l’Any Gaudí i articles, exposicions i catàlegs sobre l’arquitecte (60 capses).
  • Arxiu de gestió: comissariat d’exposicions, Consell de Cultura de Barcelona, Comissió de la Memòria, patronats, Premis FAD i notes de despatx (140 capses).
  • Textos i correspondència: dossiers d’escrits i cartes no classificades a les cinc primeres sèries (45 capses).
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram