El jurat de la 47a edició del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha decidit distingir el filòleg mallorquí Joan Veny i Clar pel “compromís, l’estimació i el treball constant per la llengua catalana durant més de 60 anys”. El lliurament del guardó, atorgat per Òmnium Cultural i dotat amb 15.000 euros, tindrà lloc el 8 de juny en un acte d’homenatge al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, el jurat ha destacat Veny com la personalitat “més eminent” en dialectologia i variació lingüística catalana, reflectida en l’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), que codirigeix amb Lídia Pons.

“M’he dedicat a la llengua des diverses facetes i tinc una concepció total de la llengua, participativa, estudiant-la des d’un punt de vista diacrònic, cercant les arrels de les paraules i sense oblidar el contacte del català amb altres llengües veïnes o influents, com ara l’anglès”, ha dit Veny durant l’acte d’aquest dilluns en què s’ha donat a conèixer el veredicte.

“Crec  que he completat, en la mesura de les meves possibilitats, l’obra de Joan Coromines, el gran geni de l’etimologia europea i mundial. Jo he fruit d’aquesta feina immensa de l’atles i de l’estudi de les seves paraules i el seu origen. He fruit quan he trobat una paraula nova”, ha afegit el 47è Premi d’Honor.

“Estem en moments difícils i jo espero que hi hagi un futur pròxim de llibertat i de viure una llengua en tota la seva normalitat”, ha destacat el premiat després de reiterar “ocupació per la llengua i per l’estudi aprofundit de la llengua, però també preocupació pel seu futur”.

Per la seva part, Lluís Duran, representant del jurat, ha destacat “l’excel·lència de l’obra científica, el perfil permanent de mestre engrescador i la dedicació amorosa i constant a la llengua catalana en tot el domini lingüístic” de Joan Veny, així com “una extraordinària humanitat i dignitat”. Duran ha ressaltat també “la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

Trajectòria i distincions

Nascut a el 1932 a Campos (Mallorca), Joan Veny i Clar és catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la UB i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. A més, és codirector de l’Atles Lingüístic del Domini Català, i responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística. També és president del Consell Supervisor del Termcat, de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) i de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, així com codirector de la revista Estudis Romànics.

Joan Veny va estudiar a la UB i les universitats de Lovaina i Poitiers, i es va doctorar en Filologia Romànica. Al llarg de la seva trajectòria ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua, i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia.

El nou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües, i ha pres part en nombrosos congressos. A més, és autor de llibres com Estudis de geolingüística catalanaEls parlars catalans i Introducció a la dialectologia catalanaDialectologia filològicaLlengua i entorn natural o Petit Atles Lingüístic del Domini Català.

Entre d’altres, Joan Veny ha estat distingit amb el Premi Sanchis Guarner a la unitat de la llengua (1986); la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1997); el Premi Josep Maria Llompart de l’Obra Cultural Balear (1997); la Medalla d’Honor i Gratitud del Consell de Mallorca (2001); el Premi Nacional de Patrimoni Cultural juntament amb Lídia Pons per l’ALDC (2002); Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004); nomenament de Fill Il·lustre de Campos (2006); doctor honoris causa per la Universitat de València (25 d’abril de 2008); el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2009), i el Premi Pompeu Fabra de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat (2012); Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2013).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram