El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans aquest novembre ha incorporat 49 paraules noves i 193 modificacions, que se sumen a les 51 paraules i 46 modificacions introduïdes el passat març. Així doncs, aquest any s’han afegit al DIEC 100 paraules i se n’han modificat 239 (es poden consultar els canvis en aquest enllaç).

Entre els articles que la Secció Filològica ha acordat d’afegir a la versió en línia del DIEC aquest any hi ha el neologisme de 2020 (coronavirus) i mots d’ús generalitzat avui dia (com covid i cribratge), a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb (per exemple, uniformat, viatjat, viscut, fotut, cardat o fumut).

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.). Entre aquestes modificacions, l’IEC destaca l’addició de sentits molt vius en mots com clatellada (“fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva”), aforament (“nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat”), còmplice (“persona que té avinença amb una altra”), ferro (“corrector dental”) o reticent (“que mostra reticència”).

Finalment, l’Institut d’Estudis Catalans ressalta el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari: avall que fa baixadadia a diacada dos per tresd’una hora lluny, en tot momenten síntesifer el ronsosol com un mussol.

L’IEC explica que, pels volts del 27 de novembre, Dia de Ramon Llull, farà balanç de les noves paraules que s’afegeixin al Diccionari de la llengua catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram