L’Institut d’Estudis Catalans ha actualitzat el Diccionari de la llengua catalana (DIEC) amb la incorporació de 78 paraules i la modificació de 138.

Entre les paraules que s’han incorporat al DIEC n’hi ha algunes d’ús comú, com ara versionar, doblador-a, aerolínia, càtering, fotoperiodista, kebab, pàdel, sobrepès, tempura i xistorra. També s’hi han incorporat algunes variants territorials, com bresquiller, forfoll, lleute, pataca o renyó.

Així mateix, s’han afegit al diccionari locucions com ara fer-se paga d’alguna cosa, en altres paraules, de paraula, a proporció de, síndrome d’abstinència i tauleta tàctil.

Pel que fa a les modificacions, que inclouen addicions, esmenes i supressions, poden afectar qualsevol informació de l’article del diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.).

Entre les novetats, hi ha nous sentits o nous usos sintàctics de determinats mots. Per exemple, el nom complement incorpora una nova accepció amb la definició “element accessori de l’abillament d’una persona”; en el cas de l’adjectiu biològic, s’hi ha afegit una accepció que remet a ecològic.

El llistat amb totes les actualitzacions del DIEC es pot consultar aquí.

La Secció Filològica va publicar la segona edició del DIEC el 2007, que ha estat objecte de diverses actualitzacions. Des de 2020, aquestes revisions es fan dues vegades l’any. Aquest 2024, la primera s’ha presentat ara i la propera es realitzarà al novembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram