En el seu primer any d’activitat, el Departament contra els abusos en l’audiovisual i les arts escèniques de Catalunya ha completat 13 acompanyaments a onze víctimes i dos testimonis, proporcionant assessorament jurídic i psicològic, i derivant els casos que així ho requerissin als serveis, recursos i punts d’atenció existents. A més, ha endegat l’elaboració d’un protocol sectorial i un recull de bones pràctiques que es presentaran a la tardor.

L’Acadèmia del Cinema Català va crear el Departament el maig de 2022 amb l’objectiu d’oferir suport i assessorament a les víctimes, així com elaborar eines i metodologies de prevenció, detecció, abordatge i reparació.

L’entitat explica que, en els 13 acompanyaments realitzats, s’ha garantit en tot el procés la confidencialitat i la preservació de la intimitat de les persones, així com la independència de l’Acadèmia en la seva actuació. Els acompanyaments s’han realitzat de la mà de la psicòloga Aina Troncoso i l’advocada penalista i criminòloga Carla Vall.

La difusió pública del funcionament i actuació del Departament ha inclòs xerrades informatives a les diverses escoles de cinema i d’interpretació a Catalunya, i acords amb els principals festivals i esdeveniments professionals del país.

Protocol contra els abusos en l’audiovisual

Durant aquest primer any també s’ha endegat l’elaboració d’un protocol d’actuació propi de l’Acadèmia per prevenir, detectar i reparar amb diligència les situacions de violència masclista i assetjament per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere en l’entorn laboral del sector audiovisual i de les arts escèniques.

El text és pioner a Europa i se n’extraurà un codi de bones pràctiques per a tot el sector. El document l’està desenvolupant l’equip de Carla Vall amb l’acompanyament del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat i la complicitat de les diverses associacions professionals del sector.

El protocol inclourà també un programa de formacions en prevenció i detecció d’abusos als rodatges. A més, també s’està treballant en la proposta de difusió i incorporació a Catalunya de la figura de coordinació d’intimitat en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques, un perfil professional amb formació homologada i àmpliament instaurat en indústries com l’anglosaxona.

Observatori de les violències masclistes

En la primera fase del protocol s’ha completat una diagnosi per entendre les dinàmiques, mancances, necessitats i resistències existents en la pràctica professional audiovisual a Catalunya. Hi han participat professionals de les diverses especialitats mitjançant un qüestionari anònim massiu, la realització d’una trentena d’entrevistes en profunditat, i a través d’una comissió que va reunir 21 entitats i organismes del sector, entre els quals la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), betevé, la Federació de Productors Audiovisuals (PROA), Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) o Dones Visuals.

La diagnosi també ha permès a l’Acadèmia fer un primer pas en la funció d’observatori marcada com a tercera branca del Departament contra els abusos. Segons explica l’entitat, les més de 350 respostes recollides donen dades “significatives” sobre el tipus de situacions que es pateixen en el sector, els contextos en què es produeixen, i les mancances estructurals que dificulten el seu abordatge.

Codi de conducta per als Premis Gaudí

El passat juny, l’Acadèmia del Cinema va aprovar en assemblea una reforma del reglament de règim intern que estableix procediments específics per a casos d’agressió sexual comesos per membres de l’entitat. A més, ha incorporat un codi de conducta a les bases de la 16a edició dels Premis Gaudí, a través del qual s’estableix una política de tolerància zero amb les conductes que atemptin contra els drets de les persones i, molt particularment, amb les agressions verbals, físiques i/o sexuals que es puguin cometre en l’organització i celebració dels actes que conformen la cursa dels Gaudí.

Amb aquest pas, l’Acadèmia vol refermar el seu compromís per “crear un model replicable a tot el sector, que contribueixi a la transformació estructural necessària per erradicar les violències masclistes dins la indústria”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram