En el decurs de la jornada Llei de propietat intel·lectual i internet, organitzada aquest dimecres pel Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC), el seu degà, Daniel Condeminas, va presentar el manifest En defensa de la creació cultural, dels seus professionals i de les empreses que la fan possible, on es demana a les diferents administracions i governs que promoguin els drets de propietat intel·lectual.

El manifest reclama al conjunt de la societat que “es posi del costat dels creadors, professionals i empresaris de la cultura, i per tant, defensi com a valor cívic i democràtic la propietat intel·lectual”.

Durant la seva intervenció, Condeminas va remarcar que “el respecte a la propietat intel·lectual és una necessitat si volem garantir la creació cultural, tant si pensem en els seus autors i autores, com si entenem indispensable la viabilitat de les empreses de les indústries culturals”.

Per aquest motiu, el manifest insta els diferents governs i administracions públiques amb competències en matèria cultural o educativa a “promoure els drets de propietat intel·lectual com un valor democràtic, ciutadà i cultural”.

El document també reclama al nou govern de la Generalitat que “impulsi els preceptes sobre educació audiovisual” previstos a les lleis d’educació i del cinema de Catalunya, per tal de “fer conèixer i valorar les expressions culturals i artístiques, les indústries que les sustenten i, alhora conscienciar i fomentar el respecte als drets de propietat intel·lectual dins les escoles”.

D’altra banda, el degà del CPAC també es va referir a la llei Sinde, i va reclamar al Govern espanyol i al conjunt de forces parlamentàries amb representació al Congrés de Diputats que “siguin capaços d’assolir un ampli consens a l’hora d’aprovar una primera normativa —tant àgil com garantista jurídicament— que intervingui positivament per resoldre el greu problema de les descàrregues il·lícites de continguts culturals a la xarxa”.

Finalment, Condeminas va demanar que “s’estudiï amb urgència” l’adequació de l’actual Llei de propietat intel·lectual al nou escenari digital de la societat de la informació, comptant amb la participació de les organitzacions i entitats del món de les indústries culturals.

En aquest sentit, i davant de la sentència europea sobre el cànon digital, el manifest reclama que l’adequació de la normativa estatal sobre la compensació pel dret a la còpia privada es faci “des del diàleg entre els diversos actors implicats, per tal que la solució adoptada afavoreixi directament als autors i productors, amb mecanismes de retribució transparent i objectiva”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram