El municipi d’Alcover, a l’Alt Camp, ha recuperat com a equipament cultural l’antic convent de Santa Anna, que portava 40 anys en desús i es trobava en un estat molt ruïnós. Els treballs de rehabilitació, inaugurats el passat dimarts, han suposat una inversió de 4.089.995 euros, la major part aportats pel programa de l’1% Cultural del Ministeri de Foment.

El projecte per recuperar aquest antic convent franciscà de finals del segle XVI i principis del XVII va arrencar el maig del 2009. Amb l’actuació s’han recuperat els dos edificis del recinte (en conjunt són 2.248 metres quadrats), el convent i l’església annexa, la nau de la qual ara acull un auditori polivalent amb capacitat per a 300 persones.

La recuperació ha viscut dues fases: la rehabilitació per consolidar els edificis i la seva adequació per ubicar-hi un centre cultural i obrir-lo al públic. La tercera, de moment, queda en guaret: habilitar la resta de recinte com a residència d’artistes.

40 anys en desús

Els monjos franciscans que van havien habitat el convent el van abandonar arran de la desamortització de 1835, i l’edifici va passar a ser propietat municipal. Posteriorment va acollir diverses funcions: hospital de pobres, vivendes particulars, fàbrica de teixits o dependències de la Guàrdia Civil, fins que l’any 1973 va quedar definitivament desocupat.

Els treballs de rehabilitació han permès recuperar elements que s’havien perdut amb l’abandonament, respectant la singularitat de l’església i conservant les restes arquitectòniques i ornamentals existents, fent entenedores les noves aportacions posteriors. Així mateix, el claustre ha recuperat la decoració mural policroma original i la seva funció de distribució a les noves dependències de serveis per al nou centre cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram