El Congrés dels Diputats ha convalidat el Reial decret llei que crea la prestació especial de desocupació per a treballadors del sector cultural i artístic, inclosos els professionals de les activitats tècniques i auxiliars.

La mesura va ser aprovada pel Consell de Ministres fa un parell de setmanes. El ple del Congrés li va donar el vistiplau aquest dimarts amb 200 vots a favor i 146 abstencions, sense cap vot en contra.

Un cop convalidat el text, el Congrés va aprovar la seva tramitació com a Projecte de llei pel procediment d’urgència amb 344 vots favorables, un en contra i una abstenció. Així doncs, ara s’inicia la seva tramitació parlamentària amb l’obertura del termini de presentació d’esmenes.

La nova prestació

La durada del nou ajut serà de quatre mesos amb una quantia de fins al 100% de l’índex IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples) per a les cotitzacions que superin els 61 euros, mentre que per sota d’aquest nivell correspondrà una prestació del 80%. La prestació és compatible amb la percepció de drets de propietat intel·lectual i d’imatge.

Per accedir a l’ajut caldrà acreditar 60 dies cotitzats per prestació real de serveis en l’activitat artística els darrers 18 mesos. També s’hi podrà optar acreditant 180 dies d’alta a la Seguretat Social per prestació de serveis en artístics o en regularitzacions anuals ja realitzades els sis anys anteriors a la situació de desocupació (sempre que no hagin estat reconegudes en prestacions prèvies).

A més, les persones treballadores no hauran de tenir dret a una prestació contributiva ordinària. En el cas que la prestació especial sigui més beneficiosa que una prestació prèvia, pendent de reprendre, sí que podran optar a rebre el nou ajut especial.

Suport als autònoms i jubilats

El Reial decret llei inclou mesures per a la protecció social dels artistes, adequant-se a la intermitència en l’activitat. Així, es busca reforçar el suport als autònoms que tenen ingressos baixos i es garanteix la compatibilitat amb la jubilació.

En concret, s’estén la compatibilitat al 100% de la pensió de jubilació amb l’activitat artística, també per a les classes passives; fins ara només arribava a les activitats que generaven propietat intel·lectual. La compatibilitat s’estendrà més enllà d’artistes, intèrprets o treballadors d’arts escèniques, audiovisuals o musicals, arribant també als professionals que realitzin activitats tècniques o auxiliars necessàries.

A més, els beneficiaris d’una pensió no contributiva podran compatibilitzar-la amb els rendiments de la seva activitat artística, sempre que no superin el Salari Mínim Interprofessional. També es regula la cotització dels pensionistes quan realitzin activitats artístiques, que serà únicament per contingències professionals, amb una cotització especial de solidaritat del 9% de contingències comunes.

Finalment, s’incorpora una cotització reduïda per als artistes autònoms amb ingressos iguals o inferiors a 3.000 euros anuals. Així, el 2023 es fixa una base de cotització per a ells de 526,14 euros, que suposa una quota mensual de 161 euros (la base s’anirà actualitzant els següents anys). També s’ofereix la possibilitat que el pagament de les quotes sigui trimestral en lloc de mensual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram