El públic al concert pilot de Love of Lesbian al Sant Jordi, el 27 de març (foto: Pere Francesch / ACN).

Els resultats del concert pilot de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona amb 5.000 assistents han estat satisfactoris, ja que indiquen que no va tenir impacte en la transmissió de Covid-19 entre el públic.

Segons els investigadors, les dades permeten descartar que el concert organitzat per Festivals per la Cultura Segura fos un esdeveniment de supertransmissió de la Covid, tal com fins ara s’han catalogat aquest tipus d’esdeveniments en recintes interiors amb una assistència massiva.

De les 4.592 persones assistents al concert de Love of Lesbian que van consentir ser sotmeses a un seguiment, es van diagnosticar sis positius en els 14 dies posteriors al concert. Tots els casos lleus o asimptomàtics (i per tant sense ingrés hospitalari), i sense que s’observés transmissió secundària a altres contactes. A més, en quatre dels casos l’enquesta epidemiològica realitzada pels equips mèdics suggereix que l’exposició al virus no va tenir lloc al concert, i en els altres dos no se sap.

Els responsables de l’estudi han conclòs que, amb l’anàlisi de dades a 14 d’abril, els positius detectats entre el públic assistent al concert suposen una incidència acumulada a 14 dies de 130,7 casos per cada 100.000 habitants, mentre que la incidència acumulada de la població de Barcelona en el mateix grup d’edat i la mateixa data va ser de 259,5 casos.

Festivals per la Cultura Segura valora “molt positivament” l’estudi observacional. “Continuarem treballant tutelats per la comunitat científica per seguir avançant conjuntament amb les institucions”. L’objectiu, afegeixen, és que aquest model establert generi noves propostes en el marc d’un pla estratègic de proves pilot com la del concert al Palau Sant Jordi.

Nou escenari per a festivals i grans concerts

A la vista dels resultats, el director del festival Cruïlla i una de les persones implicades en el concert pilot, Jordi Herreruela, ha afirmat que “aquest estiu hi haurà esdeveniments” en la roda de premsa de presentació de les dades. “Ho farem amb mesures segures, amb la tutela i el rigor de treballar amb professionals mèdics”, ha dit, tot i que encara no s’ha establert si serà seguint exactament les mesures implementades al concert del Sant Jordi, i si seran les mateixes per a tots els esdeveniments.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha dit que ja han rebut els “projectes” d’alguns dels promotors i festivals interessats, però que encara s’està treballant en el marc de la comissió dels departaments de Cultura i Salut per establir el “seguit de pràctiques que puguin fer possible que aquests concerts siguin una realitat aquest estiu. Ens falten detalls metodològics, i com abaratir costos (dels testos d’antígens massius, eventualment), però estem convençuts que podem aplicar-los”, ha aventurat.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha corroborat que a la vista dels resultats de la prova del Sant Jordi “s’ha demostrat que és possible desescalar, que és possible combinar-ho amb la recuperació de la vida cultural de la ciutat”. “Moltes ciutats de la resta d’Espanya i de la resta del món es van posar en contacte amb nosaltres i estic segur que avui n’estaran pendents”, s’ha felicitat.

Acceleració

A partir d’ara “tot s’accelerarà”, ha suggerit l’investigador de la Fundació de la Lluita contra la Sida i de l’Hospital Germans Trias, Josep Maria Llibre. El doctor creu que, des d’un punt de vista científic, els bons resultats de la prova de la Sala Apolo, primer, i ara del Sant Jordi, donen la tranquil·litat de fer concerts com aquest últim o fins i tot amb més aforament sempre que s’apliquin aquestes mesures.

Ara bé, pel doctor, la incògnita és “si caldrà aplicar totes les mesures i què passa amb coses que no s’han explorat, com l’exterior, si la gent vacunada s’ha de cribrar o no, quan dura la validesa d’un test d’antígens, etc. En la meva opinió tot això s’hauria de regular, perquè és un tema de salut pública, i no hauria de dependre de cada promotor”.

A partir d’ara, ha reiterat, hi haurà una barreja d’activitats, unes que repetiran exactament el que s’ha fet al Sant Jordi, “potser amb més assistents”, i altres que exploraran coses noves (“si cal la mascareta un cop s’ha cribrat, o si cal cribrar si portes mascareta”, ha exemplificat).