Amb motiu de les eleccions generals del 20 de desembre, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha aprofitat per posar de nou damunt la taula aquells temes de la política cultural que incideixen en l’àmbit competencial estatal, i ha traslladat als partits que hi concorren una sèrie de peticions perquè les prenguin en consideració i es responsabilitzin de la seva aplicació.

La institució considera que són unes mesures “fàcils d’aplicar”, que afavoririen la sortida de la “gravíssima” crisi que ha sofert el món cultural català, i que representarien “l’arrencada d’una nova etapa creativa i productiva” per als treballadors del món de la cultura.

Finançament

Per una banda, el CoNCA demana que s’aturi la disminució de les assignacions en cultura de l’Estat a Catalunya, una partida que, recorda, s’ha reduït un 74,5% en els darrers sis anys, passant dels 62,4 milions d’euros del 2011 als 16,4 milions previstos per al 2016.

Respecte al finançament, també assenyala que cal ampliar les propostes per millorar l’obtenció de recursos, introduint modificacions legislatives en l’àmbit del mecenatge per tal d’afavorir la inversió privada en béns culturals. En aquest sentit, el CoNCA defensa un increment de les deduccions en l’impost de societats del 70 % i en l’IRPF del 60 %, perquè se’n puguin beneficiar empreses i autònoms. A més, considera que cal incloure la modalitat en els micromecenatges amb un 100 % de deducció per al donant.

Professionals

El Consell demana un nou sistema d’IRPF que eximeixi d’aplicar la retenció fins a un màxim d’ingressos de 15.167 euros anuals per als treballadors del sector cultural. Com a alternativa proposa que s’apliqui una retenció general d’entre l’1 i el 2% per a les activitats artístiques i culturals.

El CoNCA creu que els creadors no haurien de tributar en un sol exercici la totalitat d’un ingrés que ha estat generat en un període llarg de temps. A més, apunta que s’ha de millorar el tractament de les despeses, i permetre la deducció de les despeses de producció en el moment en què es generen i no en el de la venda de l’obra.

Quant als drets socials, defensa que la llei reflecteixi les intermitències que es produeixen en moltes professions del sector cultural. Per aquest motiu, proposa la creació d’un sistema similar al que hi ha a França, en el qual s’apropi l’obligació de cotització a la curta durada d’alguns contractes laborals, alhora que es reclama una millora en el sistema de retenció dels treballadors per compte aliè per adequar-lo als nivells d’ingressos anuals.

IVA i drets d’autor

El CoNCA torna a recalcar la necessitat d’aplicar de forma generalitzada un IVA superreduït del 4% per al sector cultural. La institució assenyala que així s’acabaria amb la “confusió” generada per la regulació actual i s’afavoriria la circulació de béns i serveis i el consum de productes culturals.

Finalment, afirma que l’actual Llei de propietat intel·lectual és “molt proteccionista” dels drets d’autor, motiu pel qual apunta que cal adaptar-la a l’entorn digital per evitar els efectes que genera la pirateria en la producció cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram