El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona acull divendres i dissabte la primera edició del Fòrum de les Arts a l’Educació, organitzat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. La finalitat és impulsar més presència de les arts com a llenguatge i com a competència transversal a l’educació obligatòria, compartint experiències existents tant a Catalunya com al conjunt europeu i la construcció de comunitat.

El Fòrum duu per lema L’educació en les arts, condició del dret de la ciutadania a la cultura, i s’estructura al voltant de tres ponències i s’estructura al voltant de tres ponències, que es podran seguir a través del canal de YouTube del CoNCA.

La primera és Les raons de les arts a l’educació (divendres, 16.30 h) i comptarà amb la participació de Mylène Bidault, de l’Alt Comissariat dels Drets Humans de les Nacions Unides; Marina Garcés, filòsofa; Núria Sempere, directora general de l’ESMUC, i Jordi A. Jauset, divulgador científic.

En la segona, Els models d’actuació (dissabte, 10 h), participaran Ester Bonal, professora de música; Sergi Díaz, director de Cultura i Educació als Barris de l’Ajuntament de Barcelona; Marta Esteve, vocal de la Coordinadora de Fundacions i directora de la Fundació Carulla, i Lluís Vallvé, mestre d’Educació Visual i Plàstica.

La darrera ponència, La formació de formadors (dissabte, 14.30 h), comptarà amb Fernando Hernández-Hernández, professor de la Unitat de Pedagogies Culturals de la Facultat de Belles Arts de la UB; Albert Casals, professor del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UAB, Josep Lluís Zaragozà, catedràtic de Música a l’ensenyament secundari i professor de Didàctica General de l’ESMUC, i Senén Roy, educador social.

A més, durant els dos dies hi haurà un Plató de Diàlegs, on entitats culturals i centres educatius conversaran entre ells exposant bones pràctiques. També hi haurà grups de treball on els assistents podran participar en les recomanacions que serviran de base per a la Carta de les Arts a l’Educació que sorgeixi del Fòrum.

En aquest sentit, es crearà una comissió permanent que s’encarregarà de fer el seguiment del procés obert i de convocar, cada dos anys, edicions successives del Fòrum, destinades a fer el balanç i a propiciar l’actualització de plantejaments i compromisos.

En el marc de l’esdeveniment promogut pel CoNCA, també es presentarà una primera versió de la Cartografia de les Arts a l’Educació a Catalunya, un mapa en construcció que vol fer emergir les iniciatives existents a les escoles i instituts en les etapes d’infantil, primària i secundària obligatòria, tot fomentant la relació i l’intercanvi entre els centres.

El consell rector del Fòrum de les Arts a l’Educació està integrat pels departaments d’Educació, de Cultura i de Recerca i Universitats de la Generalitat; les quatre diputacions catalanes, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Coordinadora Catalana de Fundacions, la Fundació Jaume Bofill i la Fundació Interarts, a més del CoNCA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram