El Consell de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha donat suport aquest dimecres a la iniciativa sorgida de l’àmbit associatiu que ha convocat, per al proper 21 de març, una manifestació davant del MACBA en contra de les retallades en cultura i per posar de manifest “la seva fragilitat financera i la seva necessitat de recursos”.

D’aquesta manera, el CoNCA vol refermar el seu compromís amb creadors, agents, emprenedors i professionals “en defensa de la centralitat d ela cultura en les polítiques públiques”. En una declaració clara i concisa sota el títol En defensa de la cultura, acordada pel plenari del Consell, aquest adverteix de la situació “ja molt precària” de la inversió institucional en cultura, la qual considera que en un futur proper hauria d’assolir la xifra del 2% dins el pressupost general de la Generalitat, “com tantes vegades el sector cultural ha reivindicat i els diferents partits polítics han reclamat”.

A més, com a assessor del Govern en el conjunt de la política cultural, també ha volgut remarcar que una disminució dels recursos públics destinats a la cultura més enllà del 10% establert fins ara abocaria a “una pèrdua irreparable de talent i de força creativa”, fent referència a les retallades d’entre el 15 i el 20% anunciats pel Departament de Cultura per als grans equipaments.

Per tot plegat, el CoNCA fa saber al conseller Ferran Mascarell que compta “plenament” amb el seu suport per “defensar davant el Govern amb fermesa i determinació un pressupost digne i suficient perquè la cultura catalana mantingui una clara posició estratègica en la nostra societat”.

Un teixit cultural no sostenible

El CoNCA considera que la cultura és “estratègica” per al desenvolupament econòmic i la “punta de llança” de la innovació i la creativitat que defineixen els sistemes de les societats avançades, a més de contribuir de manera directa i indirecta a la riquesa econòmica i generar molts llocs de treball.

Tot i que valora el gran esforç conjunt fet en els darrers 30 anys i les millores aconseguides, troba que “la fragilitat en què s’ha mantingut aquest engranatge” cultural fa aconsellable “com a mínim, mantenir l’esforç per part de les institucions públiques”.

En aquest sentit, el Consell creu que, segons quins criteris s’apliquin a les reduccions pressupostàries derivades de la crisi, “el teixit cultural no serà sostenible i Catalunya podria perdre part del seu potencial creatiu, social, simbòlic i econòmic”.

Finalment, el CoNCA, conscient de la situació econòmica general, assegura que també ha adoptat mesures de contenció, tot i que preservant “al màxim” el suport a la creació en forma d’ajuts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram