El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha ampliat fins al 22 de juliol el termini per presentar candidatures als remodelats Premis Nacionals de Cultura. En la convocatòria inicial el termini finalitzava el 4 de maig, però a causa de la crisi sanitària, que ha provocat una paralització generalitzada, l’ens ha decidit ampliar-lo.

Com ja vam informar, enguany s’ha reduït el nombre de guardons de deu a cinc, mantenint la dotació de 15.000 euros per a cadascun. Aquesta reducció es mantindrà des de l’edició d’enguany fins al 2024.

Per altra banda, el lliurament dels premis tindrà lloc a la tardor i es complementarà amb un programa anual de difusió de l’obra i/o trajectòria de les persones o entitats distingides, per tal de donar-los més visibilitat.

Els Premis Nacionals de Cultura distingeixen persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial per la seva contribució a la cultura catalana. Poden proposar candidatures les associacions o entitats relacionades amb activitats artístiques o culturals i les persones guardonades en anteriors edicions, a banda dels membres del plenari del CoNCA.

El jurat (format pels membres del Consell) valorarà preferentment “l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció” de les persones, entitats o institucions candidates, i tindrà present la “contribució singular” a la cultura catalana i al seu enaltiment durant el 2019. A més, es tindrà una “cura especial a prendre en consideració” les obres que emprin el català o l’occità com a llengua d’expressió.

No s’admeten les candidatures presentades per persones que sol·liciten el premi per a elles mateixes o per a les organitzacions que representen, ni les candidatures a favor de membres del CoNCA, ni tampoc les presentades a favor d’administracions públiques o entitats que hi estan vinculades o en les quals participen.