El proper gener tancaran els Cinemes Comèdia de Barcelona (els únics que queden al Passeig de Gràcia), però l’espai no es perdrà com a equipament cultural: la previsió és que a la tardor de 2016, coincidint amb el 75è aniversari de la seva inauguració com a teatre, les instal·lacions reobrin reconvertides com a un nou espai per a les arts escèniques i cinematogràfiques.

El nou Comèdia aspira a capitanejar la oferta cultural del seu entorn amb un espai polivalent que acollirà grans produccions teatrals, espectacles de petit format, cinema i diversos tipus d’esdeveniments.

El projecte implica una renovació integral, no només quant a la seva oferta, sinó també de les instal·lacions, amb la corresponent rehabilitació de l’edifici. El cost global serà d’entre 3 i 4 milions d’euros, el 100% dels quals seran assumits pels seus impulsors, la productora Abordar (de Ramon Colom) i Paradigma Arts Invest. El seu director artístic és Joan-Lluís Goas.

Programació variada i durant tot l’any

En la nova etapa, el Comèdia s’ha marcat com a objectiu dissenyar una programació que abasti tots els públics i que cobreixi tot l’any, amb una programació de temporada i una altra d’estiuenca. Els seus impulsors esperen comptar amb espectacles de “primer ordre” d’artistes catalans, estatals i internacionals, amb l’objectiu de convertir la sala en un referent de la ciutat.

L’equipament comptarà amb tres sales (en lloc de les cinc que hi ha ara), dues de les quals estaran dedicades exclusivament al cinema amb capacitat per a unes 260 i 100 butaques, respectivament. Per la seva part, l’actual sala principal serà renovada (recuperarà la caixa escènica), ampliada, equipada i concebuda com a espai polivalent, passant de l’actual capacitat de gairebé 670 espectadors a més de 800.

Finalment, on ara hi ha el hall del cinema, s’hi ubicarà un restaurant.

Remodelació arquitectònica

A banda de renovar l’oferta cultural del Comèdia, el projecte també contempla una profunda rehabilitació del seu edifici per convertir-lo en un equipament modern i funcional per donar resposta a les exigències i necessitats actuals.

El projecte de rehabilitació, liderat per l’Oficina Urbanisme Arquitectura (OUA), contempla dues intervencions de pes: l’ampliació de la platea de la sala principal, que guanya verticalitat, i l’anivellament de la façana amb els diversos pisos de l’edifici, el que permet recuperar l’ús de finestrals i balcons. En ambdós casos, l’objectiu és eliminar les barreres entre l’exterior i l’interior per potenciar l’obertura de l’edifici en l’espai públic.

A banda, la remodelació vol posar en valor la façana del Comèdia, catalogada d’interès patrimonial i protegida per l’ordenança municipal. Així, es durà a terme un treball de restauració i conservació dels diferents elements, entre els quals les màscares de pedra de Talia i Melpòmene que adornen la façana.

Els orígens

L’edifici on s’ubiquen actualment els Cinemes Comèdia es va construir entre 1887 i 1890, projectat per l’arquitecte Tiberi Sabater i Carné per encàrrec del polític i empresari Frederic Marcet. Inicialment va fer les funcions de residència privada, acollint diverses famílies de la burgesia catalana del moment.

El 1935, l’empresari Josep Maria Padró es va proposar instal·lar-hi un teatre, projecte que va quedar en guaret a causa de l’esclat de la Guerra Civil. Finalment, el 1941, va obrir el Teatre Comèdia, seguint el projecte de reforma de l’arquitecte Josep Rodríguez Lloveras.

Després de 19 anys com a teatre, el novembre de 1960, l’espai es va convertir en els actuals Cinemes Comèdia. Des d’aleshores, l’equipament s’ha anat remodelant: el 1983 va passar d’una a tres sales, i el 1995 de tres a cinc. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram