El futur museu internacional de les arts del circ, batejat amb el nom de Circusland, que es farà a tocar del monestir de Besalú, costarà 5 milions d’euros. La Circus Arts Foundation, amb Genís Matabosch al capdavant, n’assumirà el 70%, incloent la compra de l’edifici de Cal Coro (on actualment hi ha el Museu de Miniatures, que tancarà a finals de setembre) i el lloguer amb opció de compra de l’edifici dels Claustres, els dos espais del futur museu.

Pel que fa a la resta de recursos, el 10% es vol cobrir amb aportacions d’empreses i el 20% restant (1 milió) amb aportacions de la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Besalú. Els representants de les diferents administracions han confirmat aquest dimecres que donaran suport a aquest projecte “ambiciós”. Per la seva banda, els promotors del museu han assegurat que, un cop l’equipament estigui inaugurat, “seran totalment autosuficients” a nivell econòmic.

El nou equipament cultural té previst obrir portes d’aquí a un any amb la reunificació dels dos edificis de tres plantes on hi havia hagut l’antiga abadia benedictina de Sant Pere. Es tracta de l’edifici dels Claustres i del conegut com Cal Coro. Antigament, aquest últim havia acollit part d’una fàbrica tèxtil, mentre que el dels Claustres fa uns anys s’havia usat com a casa de colònies.

El projecte, que es desenvoluparà per fases, inclou la restauració i adequació dels dos edificis. El promotor i president de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, ha avançat que en una primera fase s’obrirà un 80% de l’exposició permanent. La resta de fases no tenen calendari perquè dependran de la disponibilitat econòmica.

Així doncs, la previsió és que d’aquí a un any es pugui accedir a l’edifici dels Claustres des de Cal Coro, on hi anirà la recepció-botiga i les sales d’exposicions petites. Les oficines de la fundació s’obriran a la primera planta, i el centre de documentació internacional a la segona. Així mateix, als Claustres hi haurà les exposicions temporals i la permanent.

Una de les obres més urgents serà fer millores a la coberta de l’edifici, que té problemes estructurals. Quan l’equipament estigui finalitzat, hi haurà 3.000 metres quadrats d’espais interiors (tallers, espectacles, arxiu, biblioteca) i 1.000 més d’exteriors.

El Circusland vol ser un centre de referència internacional dedicat a la història d’aquest art, així com de la recopilació, conservació, investigació i difusió d’aquest llegat cultural. Com a institució privada sense ànim de lucre, la fundació promourà el circ i mostrarà el seu fons, que inclou una de les col·leccions més importants del món amb desenes de milers de peces que permeten repassar els 250 anys d’història. Entre els tresors de la fundació destaca el circ en miniatura més gran del món, un arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX, una col·lecció de filatèlia circense, una biblioteca amb més de 4.000 títols, els vestits d’artistes cèlebres, l’arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets de fotògrafs com Villar, Vinyes i Alberto Oller.

Genís Matabosch ha explicat que es vol “superar la clàssica proposta d’un museu convencional i oferir als visitants una màgica experiència en sintonia amb la que ja perceben els assistents als espectacles produïts per la fundació, que cada any atrauen 60.000 espectadors”.

El nou equipament és únic al continent europeu i només troba dos espais similars als Estats Units: el CircusWorld Museum, a Baraboo, Wisconsin, i The Ringling Museum, a Sarasota, Florida).

El finançament

Es calcula que el museu costarà uns 5 milions d’euros, una xifra estimada on s’inclou la compra de Cal Coro dividida en quatre anys i el lloguer amb opció de compra de l’edifici dels Claustres per un període d’onze anys. Els convenis amb la fundació i particulars es van signar el mes passat. Matabosch ha destacat que aquest és un projecte “molt ambiciós”, amb el qual porten somiant fa 22 anys i amb viabilitat econòmica.

El 70% de la inversió s’assumirà des de la fundació; un 10% seran aportacions d’empreses, i el 20% restant de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament. Els diners públics serviran per finançar les rehabilitacions i la idea és que, un cop estigui inaugurat, l’equipament sigui econòmicament autosuficient.

Genís Matabosch ha recordat que el museu es va voler projectar sense èxit a Figueres i després a Girona, però que finalment serà una realitat a Besalú. N’ha destacat el potencial turístic que té, amb visitants interessats en patrimoni i cultura, o la seva proximitat amb França (on hi ha molta afició al circ).

L’acte de presentació ha comptat amb la presència dels representants de les tres administracions implicades, que han coincidit en la “solvència” i “serietat” del projecte. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha destacat la “solidesa” de la proposta que ve avalada pels èxits aconseguits per la fundació i Matabosch els darreres anys. També ha subratllat el retorn que hi haurà al territori amb un espai de referència internacional que podrà acabar “caminant sol” després de l’empenta inicial de les administracions.

En una línia similar s’han expressat el president en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la primera tinent d’alcalde en funcions de Besalú, Fina Surina. Aquesta última ha destacat l’impacte positiu que tindrà al municipi en l’àmbit econòmic i cultural.

Per la seva part, la Diputació s’ha compromès a destinar-hi 500.000 euros entre aquest any i el vinent. Fa unes setmanes el consistori va signar un document d’intencions on es parlava d’uns 100.000 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram