El primer Pla Integral del Circ, per al període 2008-2011, va ser una passa important per equiparar el sector circense amb la resta de les arts escèniques. Aquest dijous es va presentar el pla 2012-2015, una continuació i ampliació del primer que actualitza les necessitats del circ a Catalunya. El document del II Pla Integral del Circ ha estat consensuat entre diversos agents públics i privats implicats en el sector.

El segon pla presenta un diagnòstic de la situació actual, posa en relleu les directrius i els criteris clau del sector, estableix les accions a desenvolupar en els propers tres anys, i esdevé una agenda a curt, mitjà i llarg termini concretada per àmbits d’actuació i amb objectius i plans d’acció concrets.

“Som referents internacionals pel nostre segell de circ català i el públic ens estima, però queda molta feina per fer i per això era necessari engegar aquest II Pla Integral del Circ, per fer créixer el sector i proposar mesures concretes relacionades amb les diverses problemàtiques del circ”, va afirmar en la presentació Joan Ramon Graell, president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC).

Els 10 objectius estratègics del pla

  • Crear circuits de programació estable i potenciar la distribució i explotació
  • Estructurar i regular la formació
  • Donar suport als equipaments i ens específics del sector
  • Dotar el sector del circ de les eines de finançament adients
  • Potenciar la professionalització i l’especialització
  • Reforçar la projecció i la difusió estatal i internacional
  • Difondre i promoure el circ entre la societat civil
  • Dotar la professió d’un marc legal
  • Promoure la creació i la producció
  • Impulsar i reforçar la recerca, la investigació i la innovació

Per a l’APCC, els dos primers punts són els prioritaris. Pel que fa als circuïts, el pla es compromet a incloure la programació de circ als grans equipaments públics (TNC, Mercat de les Flors, CAER o els centres d’arts escèniques de Salt-Girona i Terrassa); crear un circuit estable a les sales municipals; afavorir la programació continuada a les sales privades; promoure el circ a les festes majors; fomentar la seva presència a fires i festivals d’arts escèniques públics i privats, i facilitar l’acolliment de veles als municipis.

Quant a la formació, el pla planteja regular-la i estructurar-la. Entre altres accions, preveu la redacció d’un títol de cicle formatiu de grau mitjà d’animació de circ; publicar la qualificació i redactar el títol de cicle formatiu de grau superior de tècnic especialitzat en les arts del circ; estudiar la creació d’una qualificació professional de grau superior en pedagogia de les arts del circ, i regularitzar el professorat que impartirà aquests cursos formatius.

Per a vetllar pel desenvolupament del pla, hi ha dues comissions formades per les entitats implicades: una de seguiment, que es reunirà trimestralment, i una altra d’econòmica, que ho farà anualment.

Inicialment, l’elaboració del pla va comptar amb l’aportació de 56 experts professionals procedents del sector cultural organitzats en 9 comissions, a més de 9 representants de les administracions públiques directament implicades en el desenvolupament de la cultura del circ a Catalunya (departaments de Cultura i d’Ensenyament, CoNCA, Institut Ramon Llull i Institut de Cultura de Barcelona. Les propostes plantejades en aquesta primera fase després es van consensuar, i en el darrer darrer any i mig, la Comissió de Seguiment presidida pel conseller Ferran Mascarell ha acordat el II Pla del Circ.

Des de l’elaboració del primer pla, el sector circense ha crescut notablement a Catalunya, i actualment compta amb 600 professionals (300 dels quals associats a l’APCC), 90 companyies, 20 espais de formació continuada i 16 centres de circ.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram