El Cercle de Cultura ha demanat a les administracions catalana i estatal que la cultura i les seves indústries formin part de les “prioritats reals” en la gestió dels fons europeus de recuperació, resiliència i transformació post-Covid-19. L’entitat remarca la necessitat que aquests fons arribin a la cultura per “garantir la seva capacitat de creació de valor i competitivitat, reconversió i diversificació d’activitats econòmiques tradicionals, i impuls de la innovació en altres sectors”.

En un comunicat, el Cercle recorda que la Comissió Europea ha considerat a la cultura i les indústries culturals com un dels 14 ecosistemes prioritaris per a la recuperació econòmica. Per això, considera “imprescindible” que les administracions “prioritzin” també els sectors culturals pel seu “valor estratègic i de transformació”.

En aquest sentit, subratlla que, més enllà de l’impacte directe en el PIB i l’ocupació, la cultura i les indústries culturals són “un motor de canvi i transició cap a models sostenibles d’activitats econòmiques”, en àrees que van des del turisme, els serveis, el sector agroalimentari, el disseny i l’activitat industrial fins al desenvolupament digital.

Efectes devastadors

El Cercle de Cultura recorda que l’efecte de la pandèmia en els sectors culturals ha estat “catastròfic”, i remarca que en els darrers 200 anys no hi ha constància de l’aturada total de l’activitat cultural com durant el confinament. “Les restriccions posteriors i actuals han allargat l’agonia de moltes empreses, institucions, entitats, artistes i creadors i professionals de la cultura, fent que els efectes de la crisi del Covid-19 siguin devastadors per a les arts i la cultura”, afegeix.

L’entitat reclama el rol de la cultura en el procés de recuperació que s’ha d’emprendre “amb urgència” a Catalunya en el marc del consens europeu. “Considerarem que el sector cultural en tota la seva amplitud i complexitat, és un valor a tenir en compte per la seva contribució al creixement econòmic, generació d’un sector important que contribueix al PIB i al manteniment d’ocupació amb molta tradició i resistència”.

El Cercle també considera que cal aprofitar la crisi sanitària per transformar les polítiques públiques culturals i “adaptar-se a les noves realitats presents i en previsió de futur”. A més, considera “imprescindible” aprofundir en la cultura com a dret fonamental i fomentar la igualat al seu accés.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram