Més de 20.000 béns culturals procedents de museus, esglésies, monestirs i diverses institucions públiques són els que ha restaurat en 30 anys el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). A més, des de l’any 1990 s’hi han format i especialitzat més de 320 professionals i s’hi han organitzat 37 cursos i seminaris.

Per commemorar aquestes tres dècades, aquest dilluns va arrencar el programa d’activitats amb un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, on es va repassar la trajectòria de l’equipament aquest temps.

Durant l’acte, es va presentar la publicació 30 anys, 30 obres, una selecció especial d’obres restaurades durant aquest període. El treball recull peces representatives de tot el territori, intentant abastar àmpliament èpoques i estils diversos, així com mostrar diferents tècniques i suports, i també aquelles intervencions que han estat significatives per la seva peculiaritat.

Reptes de futur

Ara, el CRBMC es planteja el repte d’implementar un nou model de gestió a través de la futura Agència de Patrimoni que li permeti generar recursos propis i assumir lideratges clars. A més, treballarà per ampliar el seu pla de recerca i per promoure acords de col·laboració i projectes conjunts amb centres homòlegs d’àmbit internacional.

El Centre vol continuar col·laborant i potenciant la col·laboració amb el sector privat en l’àmbit cultural i establir un marc estable de relació amb els tallers de restauració existents als museus i institucions públiques de Catalunya, i en general amb les institucions que es dediquen a la recerca, conservació i restauració de patrimoni cultural.

A més, es vol replantejar l’abast del seu àmbit d’actuació i intervenir també en l’àmbit privat per garantir el rigor en els criteris d’intervenció si el valor del bé cultural ho justifica.

Evitar l’intrusisme

El CRBMC també impulsarà el reconeixement de la figura del conservador-restaurador i es promouran canvis normatius que regulin els criteris d’intervenció en actuacions de conservació i restauració per tal d’evitar que l’intrusisme professional i la manca de rigor puguin malmetre el patrimoni cultural.

Pel que fa a les especialitats que es treballen al Centre, s’en volen assumir de noves de forma permanent, com la conservació preventiva, el paper (obra gràfica i i material d’arxiu) i el mobiliari.

En l’àmbit formatiu, des del CRBMC es desenvoluparan programes educatius adreçats a batxillerat, i més endavant a Primària, per posar en valor la importància de la conservació dels béns culturals dins la comunitat i molt especialment entre els nens i joves.

En l’àmbit de la formació per a adults es treballarà per esdevenir una institució de referència de la formació permanent dins l’àmbit de la conservació i restauració a Catalunya, programant de forma estable cursos, seminaris i jornades i participant en la programació de màsters i graus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram