La Viquipèdia en català ha accedit per primer cop a la desena posició del llistat dels 10.000 articles essencials, una selecció de les entrades que es consideren més importants i necessàries en qualsevol de les edicions idiomàtiques de l’enciclopèdia lliure nascuda el 2001.

En la darrera actualització del rànquing, que es duu a terme de manera mensual per a les 310 llengües amb versió lingüística de Viquipèdia, el català ha superat idiomes de pes com l’àrab, el portuguès, el coreà o l’hebreu per situar-se amb 75,83 punts dels 100 que atorga aquest llistat, a partir de paràmetres com la manca o presència d’aquests articles en una llengua concreta o la seva extensió de caràcters.

La comunitat de voluntaris catalanoparlants s’ha quedat a només mig punt de l’italià (76,35), i en els propers mesos aspira a continuar amb el seu creixement intermensual i apropar-se a les tres llengües que encapçalen la llista: l’anglès (amb 96,86 punts), el serbi (91,03) i el castellà (87,57).

Alguns dels articles que formen part d’aquesta llista de 10.000 entrades, són Història d’Eritrea, Període Edo, formatge blau, escola de música, agressió sexual, cel·lulosa o capibara. Entre aquests milers de propostes hi ha una minsa presència d’articles relacionats amb el món catalanoparlant com ara Antoni Gaudí, Andorra, Barcelona, València o Regne d’Aragó.

Cal recordar que la versió en català de la Viquipèdia ha liderat durant els darrers deu anys, de manera pràcticament ininterrompuda i frec a frec amb el serbi i el rus, la llista dels 1.000 articles essencials, un rànquing més reduït que inclou els articles considerats més cabdals i sovint més llegits en cada llengua.

La vitalitat de la Viquipèdia en català ve de lluny: l’edició catalana de l’enciclopèdia lliure va ser la tercera en crear-se al món (la primera va ser l’anglesa), pocs minuts després que l’alemanya, i va ser la segona en publicar un article, àbac, el primer en llengua no anglesa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram