El Castell de Montjuïc inicia dilluns una nova etapa com a equipament cultural, després que el 2008 se’n recuperés la titularitat municipal. Una etapa que passa pel pagament del públic i l’externalització de la gestió a l’empresa Magma Cultura, que ja gestiona serveis de nombrosos museus de la ciutat (MNAC, CaixaFòrum, CosmoCaixa, Museu Picasso), a més de l’oficina que planifica els actes del Tricentenari de la Generalitat.

L’Institut de Cultura de Barcelona vol posar en valor el conjunt monumental com a bé cultural d’interès nacional; promoure la recuperació de la memòria històrica i ciutadana associada al Castell; impulsar-ne l’ús com a equipament cultural i turístic amb uns serveis de qualitat equiparables als d’altres museus o espais patrimonials.

Externalització de 800.000 euros anuals

Per executar els seus plans, l’ICUB va licitar a finals de 2013 un concurs per externalitzar la gestió de l’equipament, el qual es va adjudicar a Magma Cultura. El contracte és per dos anys i 1,6 milions d’euros. Aquest febrer, l’empresa dirigida per Artur Duart ja ha anat assumint progressivament les diferents tasques, i el proper dilluns ja gestionarà a ple rendiment l’equipament (excepte el manteniment, la neteja i la seguretat, que segueix en mans de la Direcció de Patrimoni, Museus i Arxius, que manté la direcció del Castell).

A partir d’aleshores, visitar el recinte tindrà un cost de 5 euros (amb diferents reduccions que el poden deixar en 3), o de 8 euros amb un carnet per a tot l’any. L’ICUB espera recaptar 1,3 milions d’euros l’any que es reinvirtirien en el manteniment del Castell.

Però malgrat al març comença el cobrament per visitar el Castell, l’oferta no està acabada. L’Ajuntament ha planificat invertir fins a 9 milions d’euros fins al 2015 per millorar i actualitzar els serveis i les instal·lacions; remodelar els espais museístic i interpretatius, i rehabilitar i restauració monumental d’espais que passaran a ser visitables.

Demanda dels establiments del Castell

La nova etapa del Castell de Montjuïc, arrenca amb polèmica abans de començar. Els tres propietaris dels comerços que hi ha dins el recinte (dues botigues de records, un bar i un restaurant) han demandat l’Ajuntament, a qui acusen de mobbing per voler fer-los fora. A més, asseguren que la petició es realitza “il·legítimament”, ja que consideren que el consistori no és l’únic titular del recinte ni de la seva gestió.

En el darrer avís, se’ls donava vuit mesos per marxar: les botigues (que porten 10 i 25 anys) ho haurien de fer a l’agost, i el bar i el restaurant (en porten 30) al setembre.

El consistori, que vol obrir un concurs públic per adjudicar els negocis, argumenta que els contractes han expirat, però els advocats dels comerços afirmen que la concessió “indefinida” atorgada en el seu dia pel Ministeri de Defensa segueix vigent.

El problema és que el Patronat amb qui la van signar es va dissoldre el 2008, quan es va cedir el Castell a l’Ajuntament. Segons els termes de la cessió, la titularitat seria d’un consorci compartit amb la Generalitat i el Ministeri, però aquest mai no s’ha creat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram