El Consell de l’Audiovisual de Catalunya inicia una ronda de trobades amb persones expertes, entitats, institucions i prestadors de ràdio per rebre les seves opinions i consideracions en relació amb la presència de la llengua i la cultura catalanes i de l’aranès en els mitjans de comunicació i, singularment, sobre la música cantada en aquestes llengües.
El CAC té la voluntat de compilar el parer dels sectors de la producció musical i de l’audiovisual de cara a actualitzar la situació de la llengua i cultura catalanes. Es preveu que participin en la sèrie de compareixences una vintena d’actors.
Un cop realitzades les trobades, l’ens regulador decidirà si cal actualitzar la Instrucció general del CAC que desenvolupa reglamentàriament les obligacions legals sobre aquestes matèries per als prestadors de ràdio i de televisió.
25% de música en català o aranès
Les obligacions estan fixades per la Llei de política lingüística de 1998 i la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya de 2005. La primera estableix que els prestadors de serveis de ràdio de gestió privada han de garantir que, en la programació de música cantada, hi hagi una presència adequada de cançons produïdes per artistes catalans i que, com a mínim, el 25% siguin interpretades en llengua catalana o en aranesa.
La Instrucció general permet que les ràdios privades amb programació musical en un 75% del conjunt de la graella puguin gaudir d’adaptacions específiques pel que fa a l’obligació d’emetre el 25% de música cantada en català o aranès.
Revisions periòdiques
El CAC va aprovar la primera instrucció sobre aquesta matèria el 2004, la va modificar el 2007, i en va actualitzar aspectes puntuals referits a la periodificació dels temps analitzats el 2018.
El preàmbul de la Instrucció assenyala que, atesa la naturalesa, l’impacte i la dimensió del sector audiovisual al qual s’adreça, aquest text no pot tenir un caràcter inamovible i que, en conseqüència, cal realitzar-ne revisions periòdiques.