El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona acull fins diumenge la Setmana de la Cultura Prohibida. Es tracta d’una ampliació temàtica respecte a la Setmana del Llibre Prohibit estrenada l’any passat reeixidament, i que es busca establir com a cita anual. En aquesta ocasió, l’esdeveniment presenta un focus sobre la censura i la prohibició en el món de la música.

Durant la setmana s’han programat diverses xerrades i activitats per reflexionar sobre les diferents modalitats de censura i prohibicions aplicades, tant en el passat com actualment, a totes les formes culturals i artístiques.

El programa

La ponència inaugural, dimecres a les 19 h, és Anonymous, la denúncia de la censura?, a càrrec de l’antropòloga i especialista en activisme digital Gabriella Coleman. Posteriorment, a les 19.45 h, Coleman participarà en la taula rodona Cultures tensionades: la llibertat en un món global, juntament amb Simona Levi, activista cultural i representant d’Xnet; Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalunya, i Milagros Pérez Oliva, representant de Reporters sense Fronteres.

L’endemà dijous, a les 10 h, té lloc la taula La censura a la biblioteca pública, amb Valerie Nye, directora de la biblioteca de l’Institute of American Indian Arts de Santa Fe, Nou Mèxic; Martine Poulain, bibliotecària i sociòloga, antiga directora de la biblioteca de l’Institut National d’Histoire de l’Art francès, i Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat. I al vespre, a les 19.45 h, és el torn del debat Música sota sospita, raons d’una persecució històrica, amb Miki Ibáñez, periodista i DJ; Alberto Valle, periodista, promotor musical i DJ, i Jordi Turtós, periodista musical.

Divendres, a les 19 h, hi ha una altra taula sobre la censura en la música, La cançó perseguida: silenciar la multitud, amb Ramon Muntaner, cantautor i director general de l’SGAE Catalunya; el periodista Joaquim Vilarnau, i la historiadora i etnomusicòloga Maria Salicrú-Maltas. Posteriorment, a les 20.15 h, es projectarà el documental La Cançó prohibida, sobre els mecanismes de la censura que s’aplicaven a la Nova Cançó durant les dècades dels 60 i els 70.

El focus musical es completa amb l’exposició Vibracions prohibides, sobre portades de disc censurades a l’Estat espanyol, la qual es podrà visitar al Born fins al 12 d’agost.

Finalment, dissabte i diumenge, se celebrarà el Mercat dels Llibres Prohibits, amb la participació de 27 llibreries. Paral·lelament, durant els dos dies s’han programat diverses activitats familiars i actuacions musicals.

El cap de setmana hi ha diversos diàlegs. Dissabte, Les llibreries recomanen (11.30 i 19 h); Els editors i els llibres prohibits (12.30 h) amb Aniol Rafel, d’Edicions del Periscopi, i Maria Bohigas, de Club Editor, i Les revistes censurades (18 h) amb Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i professor de la UAB, i l’escriptora Isabel Clara Simó.

I diumenge, Fires i festivals que ens parlen de llibres prohibits (11.30 h) amb Montse Vila, de la Fira del Llibre Prohibit de Llagostera, i Simón Vázquez, de la fira Literal; Censura i autocensura a l’humor gràfic (12.30 h) amb el ninotaire Lluís Juste de Nin i el periodista Vicent Sanchis, i Escriure i prohibir (18.00 h) amb el periodista i escriptor Josep M. Cuenca i Lluís Agustí, director de l’Escola de Llibreria de la UB i el Gremi de Llibreters de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram