El projecte presentat per l’arquitecte Josep Llinàs Carmona ha estat el guanyador del concurs per redactar l’avantprojecte de l’edifici del Bòlit, el Centre d’Art Contemporani de Girona, situat a les antigues Casernes, i per al qual s’havien rebut una seixantena de propostes. A més de redactar l’avantprojecte, que s’ha de presentar en un mes, el despatx de Llinàs també rebrà l’encàrrec de la redacció del projecte i la direcció de les obres.

La proposta guanyadora, que ha estat presentada aquest dimecres per l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i el mateix Llinàs, mostra un edifici de formes geomètriques que compensa l’absència de volum amb el moviment i l’expressivitat de les cobertes. Amb l’accés situat al carrer Emili Grahit l’edifici “dialogarà dinàmicament” amb la futura Biblioteca provincial que ha de construir l’Estat.

L’arquitectura del Bòlit s’origina a partir de la mida de les sales d’exposició, especialment la més gran, que resulta determinant en la forma de l’edifici. L’equip de Llinàs també ha volgut que la imatge de l’edifici “fos molt més expressiva que neutral, tant pel que fa a l’entorn de l’edifici com pel que fa a la singularitat del seu ús”.

Les obres es preveu que comencin el 2012

El Bòlit funciona des de fa dos anys però des de diferents seus provisionals, que seguirà utilitzant fins que l’edifici estigui enllestit. Perquè això passi, encara queda temps. La intenció és que el projecte estigui redactat el 2011, i que el 2012 s’iniciïn les obres, que tindrien un termini d’execució màxim d’un any i mig. El pressupost total del projecte és d’uns 4,5 milions d’euros.

Josep Llinàs és autor de la remodelació del conjunt del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, i ha obtingut guardons com el FAD o el Premi Nacional de Cultura en la categoria d’arquitectura i espai públic per la Biblioteca Jaume Fuster (2006).