Roda de Berà acull del 31 de maig al 5 de juny la novena edició de Festival Internacional de Cinema en Català, el FIC-CAT, que enguany pren com a eix temàtic el món de la direcció cinematogràfica. Així, més enllà de projectar el millor cinema en català, en aquesta edició l’organització es proposa els següents objectius:

  • Debatre sobre el món de la direcció i contrastar les diverses tècniques i apropaments artístics.
  • Conèixer les diverses fases del procés de direcció, així com les figures associades, sovint més invisibles.
  • Contribuir a reduir la notable desigualtat de gènere en la direcció cinematogràfica i televisiva, donant visibilitat a destacades directores del cinema català i eines per millorar la situació actual.
  • Establir xarxes i vincles entre directors i directores principiants i d’altres amb més experiència, així com d’àmbits diferents.
  • Donar oportunitats a joves directors i creadors per trobar finançament i formes de producció per als seus projectes.
  • Reconèixer i valorar les fites en l’àmbit de la direcció més importants de la història del cinema català
  • Recordar algunes de les figures fonamentals del món de la direcció en català que ja no són amb nosaltres.

Sense sortir d’aquest focus, el Premi Honorífic del FIC-CAT s’atorgarà al realitzador Pere Portabella, distingit per la seva llarga trajectòria artística i el seu compromís. El lliurament serà dimecres, a les 19 h, i posteriorment es projectarà el seu darrer treball, Informe general II. El nou rapte d’Europa.

Enguany, el festival presenta dues novetats destacables. Una, l’estrena del programa Nova Crítica, en el qual quatre joves aspirants a crítics s’encarregaran de cobrir el certamen amb l’ajuda del crític cinematogràfic Alfons Gorina. L’altra, les sessions professionals, on experts del món cinematogràfic explicaran les seves experiències per donar eines per a la producció independent i assessoraran els participants en els seus projectes.

14 llargmetratges i documentals a concurs

Enguany, el FIC-CAT ha rebut més de 350 produccions per participar en el festival, la seva xifra més alta, dels quals se’n projectaran una seixantena entre llargmetratges, documentals, curts, videoclips, treballs de centres educatius i creacions realitzades en 48 hores.

Els set llargmetratges a concurs, són: Darrere la porta, dirigit per Pere Solés i David Gimbernat; Ebre, del bressol a la batalla, de Román Parrado; El rei borni, de Marc Crehuet; El virus de la por, de Ventura Pons; L’adopció, de Daniela Fejerman; Segon origen, de Carles Porta, i Un dia perfecte per volar, de Marc Recha.

Per la seva, part, els set treballs que opten a millor documental, són: Directors del desert, dirigit per Cris Gambín i Toni Pinel; El testament de la Rosa, d’Agustí Villaronga; Game Over, d’Alba Sotorra; L’arròs, el cicle de la vida al Delta, de Pau Bertomeu; Paddling to Alaska, de Rai Puig, Soleá, els néts dels altres catalans, de Marc Hernández Ruiz, Maria Llinàs Belliure, Natàlia Morales Arcos i Marta Vivet, i Som pastor, de Borja Zausen. 

 

 

 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram