Del 26 al 28 de setembre se celebrarà la primera edició del Panòptic – Festival de Cinema de Mataró, que tindrà lloc al Cafè de Mar. El certamen vol abordar des de l’audiovisual els canvis i transformacions que l’entrada a l’era digital comporta per a la societat contemporània.

El Panòptic aspira a ser un espai de debat i reflexió que permeti mirar de cara al present i al futur. Des del festival es vol entendre l’amenaça que suposen les noves formes de control i vigilància en l’era digital, però també oferir visibilitat a aquelles iniciatives que neixen als marges i permeten avançar en el coneixement i llibertat de l’usuari i, per tant, en la sobirania tecnològica.

La primera edició del Panòptic inclou una secció oficial de curtmetratges (en joc hi ha el premi del jurat i el del públic), una secció no competitiva de curs, i la projecció de dos llargmetratges documentals.

El certamen va rebre més de 150 films en la convocatòria oberta per bastir el programa, dels quals s’han escollit set curts per a la secció oficial i set més fora de competició.

Com a activitat complementària, dissabte 28 es durà a terme la xerrada El panòptic digital: vigilància, control i poder a l’era d’Internet, amb experts en tecnopolítica, internet lliure i periodisme de dades: Gala Pin (activista), Karma Peiró (periodista i investigadora) i Javier Toret (psicòleg, investigador i activista).

A més, el M|A|C Espai de Can Palauet acull fins al 20 d’octubre una instal·lació del festival, una proposta audiovisual coral a mode de carta de presentació.