Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu, de l’historiador, professor de teatre i gestor cultural Eduard Molner Closas, ha estat el treball guanyador de la primera edició del Premi Teresa Cunillé al millor estudi sobre la història del teatre en català.

El guardó, dotat amb 4.000 euros, es va lliurar dilluns al vespre al Teatre Romea, impulsor del premi juntament amb l’actriu Teresa Cunillé.

Molner, actual cap d’estudis del Grau en Arts Escèniques de la Universitat de Girona, recupera la història de l’estrena de l’obra Baixant de la Font del Gat o la Marieta de l’ull viu el 15 d’abril de 1922 al Teatre Espanyol del Paral·lel de Barcelona. El treball analitza els continguts de la peça i el seu impacte en l’imaginari popular i en el teatre posterior, així com la seva continuïtat com a sarsuela i pel·lícula.

Segons Eduard Molner, l’impacte cultural de l’univers de la Marieta –la cançó, el cuplet, la peça dramàtica, la versió lírica, la pel·lícula, la sardana d’Enric Morera, els seus personatges– es pot “resseguir a partir dels rastres que han deixat en la premsa publicada l’aparició dels seus motius en activitats populars de diferent tipus, com ara balls o festes de disfresses, acudits, i esments del seu imaginari en diversos actes socials”.