Foto: Guillem Roset / ACN

El president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Joan Abellà, ha assegurat que el sector preveu que l’edició d’aquest any de Sant Jordi sigui “bastant millor” que la de 2021. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies, Abellà ha evitat afirmar que es recuperarà el Sant Jordi d’abans de la pandèmia per no poder preveure quina serà la situació sanitària. Això sí, ha comentat que, si el 2021 es va poder celebrar amb mesures de seguretat, aquest any ha de poder ser “bastant millor” delimitant espais i impulsant un format híbrid. D’altra banda, ha reflexionat que entre els reptes del sector hi ha “expandir límits” i arribar a nous lectors. Ha apostat per impulsar un pla de foment de la literatura juvenil.

En concret, ha comentat que cal “incidir d’una forma decidida” en la literatura juvenil i que una de les opcions per aconseguir-ho podria ser impulsar un pla de foment de la lectura a través de les conselleries d’Educació i Cultura. També ha lamentat la poca presència de català en volums de manga i còmic. La presència de la llengua catalana en nous formats com el biollibre, el podcast o la impressió sota demanda són altres camps que per Abellà no es poden deixar de banda.

El pla de foment de la lectura s’hauria de fer amb la “complicitat” de tot el sector i els agents del món del llibre. A més a més de les biblioteques, per Abellà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals també s’hauria d’implicar en el foment de la literatura juvenil i el llibre.

Ha constatat que el sector ha d’expandir límits, territoris, temàtiques i edats. La transformació digital és una de les altres assignatures pendents que s’espera poder-hi dedicar esforços en els propers anys a través de projectes finançats amb els fons europeus Next Generation. Finalment, per al nou màxim responsable d’Editors.cat cal mantenir l’aposta per la internacionalització. “Portar grans autors a casa i exportar autors nostres”, ha concretat.

Abellà creu que Editors.cat ha de continuar garantint que convisquin editorials de diferents mides. “Es bo que hi hagi grans grups però també d’independents. Tot això garanteix la qualitat i que el sistema sobrevisqui”, ha analitzat. El president de l’associació ha celebrat que a Catalunya el 70% dels llibres s’adquireixin en llibreries.

Quan sembla que la pandèmia de la covid-19 s’està començant a deixar enrere, el president d’Editors.cat ha fet balanç i ha reconegut que el sector no està “descontent” de la facturació dels últims anys. En concret, ha explicat que amb la covid-19 s’ha “llegit més” del que es feia. “S’ha venut i llegit més. Molts àmbits de la cultura van estar tancats. Tots vam anar primer cap a les pantalles i després cap als llibres. Hem buscat de tenir molta més cura de nosaltres i apostat per l’espiritualitat”, ha reflexionat.

Transformació digital de les llibreries

Durant l’entrevista amb l’ACN, Abellà ha explicat que Editors.cat forma part d’un projecte estatal conjuntament amb el Gremi d’Editors de Catalunya i la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya per impulsar una transformació del sistema de distribució de les llibreries a tot l’Estat lligada als fons europeus.

Aquesta transformació hauria de permetre establir un sistema de distribució conjunt a l’Estat, de manera que un client d’una llibreria pogués rebre en 24 hores a casa un llibre que no hagués trobat en visitar la botiga o que pogués recollir-lo en unes hores al mateix establiment. Aquesta modernització de la distribució hauria de beneficiar “tant com es pugui” l’edició en català i hauria de ser una realitat en tres anys.

Mantenir la festa del llibre d’estiu

Abellà ha explicat que la seva idea és tornar a celebrar la festa del llibre d’estiu. Segons ha explicat, la intenció és mantenir i fer “créixer” la festa i que, tal com es fa en altres països, la ciutadania pugui comprar llibres per emportar-se’ls de vacances. En aquests moments, la intenció és “pensar bé” per trobar la fórmula per no perdre la cita.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram