Foto: Eli Don / ACN

“Volem un Sant Jordi popular, no un recinte firal neoliberal”. Aquest és el clam de més d’un centenar d’editorials, llibreries, autors i col·lectius socials contra el nou model de diada adoptat per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra del Llibre.

Aquest dimarts, s’ha presentat un manifest on es denuncia el “procés d’externalització i privatització” de Sant Jordi, gestat amb “opacitat”, en què s’ha tergiversat el seu esperit “usurpant el seu caràcter popular i convertint-lo definitivament en una fira de pagament”, allunyada de l’esperit històric de l’esdeveniment.

En la roda de premsa per presentar el document, celebrada a l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, han participat Miguel Martín de Virus Editorial, Júlia Martínez de Descontrol Editorial, i José Antonio Martínez de la Llibreria Acció Perifèrica.

Un procés iniciat fa dos anys

El manifest recorda que, el 2022, la Cambra del Llibre i l’Ajuntament van formar una “superilla del llibre” al passeig de Gràcia, i aprofitant la postpandèmia “van configurar un espai fet a mida per a ells on només podien accedir els seus agremiats”.

Aleshores, una vintena d’editorials i llibreries ja van denunciar la “deriva neoliberal” de la diada, tot advertint que la dinàmica aniria a més si no s’aturava. “I finalment així ha estat. La privatització de la diada de Sant Jordi ara ja és una realitat”, afirmen.

Els signants del manifest assenyalen que el model que es va començar a implementar fa dos anys també va introduir “desigualtats rellevants” entre professionals i no professionals, i entre agremiats i no agremiats, a més de consolidar diferències entre zones de la ciutat.

“La culminació de tot aquest canvi de model ha arribat enguany quan, després de setmanes esperant que s’obrís el procés per aconseguir els permisos d’ocupació de l’espai públic, els gremis s’han despenjat amb una inaudita exigència de pagament basada, novament, en la divisió entre agremiats i no agremiats i professionals i no professionals”, indiquen en el document. A més, critiquen els terminis i les condicions establertes, i que el canvi de plantejament es comuniqués “amb el temps just i sense cap debat públic previ”.

Retorn a un Sant Jordi popular

El centenar d’editorials, llibreries, autors i col·lectius socials que signen el manifest denuncien l’actitud de l’anterior govern municipal i de l’actual, així com la “col·laboració i complicitat” dels gremis que formen la Cambra del Llibre.

Per tot plegat, centren les seves demandes en tres punts principals: revertir el procés de privatització de la diada; anul·lar el copagament i que tingui una gestió pública, i tornar a un Sant Jordi popular.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram