Xavier Cortadellas i Judit Pujadó van fundar l’estiu del 2010 Edicions Sidillà i van editar el primer llibre, Tombes i lletres, al març del 2011. El lema de l’editorial, ubicada a La Bisbal de l’Empordà, era Llibres de prop per anar lluny, i deu anys després segueix vigent, igual que els eixos que es van plantejar: l’etnografia, la cultura popular i el coneixement del territori i del país.

Quan van arrencar el projecte, apunta l’editora, no tenien gaire clar com evolucionarien. “Engegar un procés editorial té molta complexitat, però hem mantingut els nostres eixos temàtics i hem trobat idees que han aportat visions diferents”, recalca. Uns eixos que se centren en el “territori, l’etnografia, el paisatge, la història, la cultura popular i la tradició”.

Des de l’editorial també publiquen llibres de narrativa, però consideren que ja n’hi ha molts altres que ho fan i que les obres de narrativa que editen són les que més els impacten. Afegeix que han “obert un altre meló” que és el tema de la tradició cultural amb Història de la cuina catalana i occitana, de Vicenç Marquès. L’editorial ha publicat els tres primers volums dels deu de la col·lecció, d’unes 900 pàgines cadascun.

Pujadó admet que els llibreters quan escolten ‘Edicions Sidillà’ pensen en un tipus de llibre i això, diu, ho han aprofundit al llarg d’aquest anys amb aquestes obres. “Sempre esperes arribar a més gent, un problema que tenim les editorials petites i que a més estem a comarques és que ens costa arribar a un públic ampli, però cada vegada tenim més gent que ens coneix i segueix”.

‘Arrelats’

Per celebrar aquests deu anys, Edicions Sidillà publicarà el llibre Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya escrit pels seus dos editors i l’Ignasi Revés, autor de l’editorial. Una obra que resumeix els eixos que Sidillà busca amb les seves publicacions: “Territori, etnografia, paisatge, història, cultura, tradició, compromís i la memòria d’aquest país explicada tocant de peus a terra i en clau de futur”.

L’editora destaca altres publicacions de l’editorial que han arribat a les llibreries com Història de la cuina catalana i occitana, de Vicenç Marquès; Escarlata d’Empordà, d’Adrià Pujol, i Els pobles perduts, coordinat pels dos editors.

Passió

“Sense passió seria difícil tirar endavant una editorial i no perquè guanyis més o menys, ja que nosaltres hem pogut anar vivint amb modèstia”. Pujadó insisteix en què els mou la passió per temes que els agraden com l’etnografia, la història oral, la memòria i el territori. “Això ens va fer fundar l’editorial i això sempre ho hem defensat. La idea és que has de lluitar molt per cada llibre i et toca promocionar-lo, fer presentacions i anar d’una punta a l’altra del país, però tot això ens agrada”.

Fins ara han editat 57 llibres i publiquen cada any set o vuit obres. “El nucli dur som dos i els llibres s’han d’acompanyar molt, no els pots editar i deixar-los sols al mercat”. En època de pandèmia han aconseguit mantenir el ritme de publicacions “tot i la incertesa, però no ens podem queixar de com va anar l’any passat tot i que no hi va haver Sant Jordi”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram