El col·lectiu Dones i Cultura ha demanat el cessament de Lluís Pasqual com a director del Teatre Lliure, que l’acaba de renovar fins al 2021, pel “tracte vexatori” que dona “de manera sistemàtica” a la plantilla.

“Que Lluís Pasqual se sobrepassava i excedia en les seves funcions com a director del Teatre Lliure no ha estat mai cap secret. Al contrari, tothom coneixia les seves maneres de fer despòtiques i de mals tractes”, afirma Dones i Cultura en un comunicat.

Malgrat les denúncies de maltractament han estat una “constant” internament, ara han sortit a la llum arran del testimoni de l’actriu Andrea Ros en el seu perfil de Facebook. “La meva experiència personal amb Lluís Pasqual ha estat dolenta. He plorat molt durant els dos anys que he format part de la Kompanyia Lliure (i durant els dos anys anteriors treballant a El rei Lear)”, explicava en un post.

“A mi, el Lluís Pasqual m’ha cridat, m’ha ridiculitzat, m’ha posat en evidència, i l’he vist fer-ho impunement perquè ‘és un geni’ , i els genis criden, els genis tracten malament a la gent. I jo vull dir que el teatre és una altra cosa. Que el teatre és amor, i diversió, i compartir, i aprendre i ser feliç, hòstia puta, ser feliç”, exposava Ros. “Fer teatre no ha de fer por”, reblava.

L’actriu va fer pública la seva experiència arran de la renovació de Pasqual com a director del Lliure: “Penso en aquella Andrea de 20 anys, prenent-se mig Trankimazín per poder fer una prèvia, tremolant, fumant entre llàgrimes i sanglots, espantada, i m’entra una cremor… Que no vull que ningú més visqui això”, explica en el post.

Més casos

L’experiència d’Andrea Ros, membre de Dones i Cultura, no és l’única queixa en la mateixa línia que ha rebut el col·lectiu respecte al tarannà de Lluís Pasqual.

El comitè d’empresa del Teatre Lliure també assenyala que ha rebut altres denúncies, i ja ha convocat una assemblea aquest divendres en què es proposarà fer un estudi de salut laboral per aclarir les acusacions contra Lluís Pasqual.

Per la seva part, el president del patronat de la Fundació Teatre Lliure, Ramon Gomis, ha afirmat a TV3 que en la propera reunió s’abordarà l’assumpte i es proposarà crear una comissió per estudiar-lo.

Dones i Cultura aplega unes 800 professionals, moltes vinculades a les arts escèniques. El seu objectiu és “visibilitzar, denunciar i lluitar contra la discriminació i els abusos de poder” que es pateixen en l’àmbit laborar per transformar l’entorn cultural. “No permetrem que es mantinguin en posicions de responsabilitat persones que en maltracten d’altres, especialment si aprofiten la seva relació de poder per mantenir comportaments vexatoris amb impunitat”, adverteix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram