Excepte la vicepresidenta Pilar Parcerisas, la resta de membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) han decidit renunciar al seu càrrec en bloc. És a dir, el president de l’ens, Francesc Guardans, i els consellers Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella.

El motiu d’aquesta decisió és el seu desacord amb el projecte de llei òmnibus que preveu retallar les competències de l’ens. Els dimissionaris argumenten que la normativa impulsada pel Govern implica una “involució política i cultural que buida la institució de continguts fonamentals i la converteix en un organisme irrellevant”.

Involució

En un comunicat, asseguren que el projecte del Govern suposa un “canvi substancial” en el model que estableix la Llei del CoNCA del 2008. En concret, segons adverteixen, la llei òmnibus “pretén estroncar els tímids avenços en la desgovernamentalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat; aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d’una recentralització política i administrativa; i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la Conselleria de Cultura”.

A més, segons asseguren, el nou model presentat pel Govern “no suposa” cap estalvi, ja que els ajuts “continuaran atorgant-se seguint els procediments a què obliga la llei, però ja directament des de la Conselleria, amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística”.

Menys transparència i objectivitat

Els dimissionaris també afirmen que el nou model no implica “automàticament” una major eficiència, però sí una “menor garantia de transparència i d’objectivitat”. Segons ells, això ho evidencia el fet que, de moment, no es preveu incloure l’Institut Català d’Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura de finestreta única que concentrarà totes les subvencions. En aquest sentit, recorden que els ajuts de l’ICIC són “amb diferència” els més importants: el 2010, van ser 42 milions d’euros, un 44% dels ajuts atorgats pel Departament.

En el comunicat, es remarca que el CoNCA ha estat “solidari” amb els ajustaments pressupostaris provocats per la crisi, i es recorda que el seu pressupost ha disminuït fins als 11,2 milions d’aquest any, els quals representen “només” el 2,9% del global de la Conselleria.

Un any de topades

Des d’un bon inici, el nou equip del Departament de Cultura sorgit de les darreres eleccions es va mostrar contrari al funcionament i a les atribucions que tenia el CoNCA, fet que ha provocat constants estira-i-arronsa amb l’ens durant el 2011.

Aquest, només conèixer l’avantprojecte de llei òmnibus, es va manifestar en  “radical desacord” amb el text. Posteriorment, va ser més concret i en un informe preceptiu es va mostrar en contra de la filosofia que l’inspira, el model de gestió que se’n deriva, l’articulat que el desenvolupa i el procediment que el tramita.

Des del sector cultural també han sorgit veus demanant aturar les retallades al CoNCA. Així, a l’octubre, la Plataforma No Retalleu la Cultura va emetre un comunicat on demanava al Govern que retirés el projecte de llei que preveu reduir les actuals competències executives de l’ens, que dotés el Consell d’un pressupost “raonable”, i que iniciés un procés de reflexió amb els sectors culturals i la ciutadania per tal de millorar i enfortir el model actual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram