El simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014, que se celebra de dijous a dissabte a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), continua aixecant polseguera. Aquest dimarts, UPyD va anunciar que denunciaria el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) per un delicte de “provocació a la discriminació, a l’odi o a la violència”. La presidenta del partit, Rosa Díez, va recórrer altre cop a les comparacions de l’independentisme amb el nazisme per criticar el congrés. A més, UPyD portarà el cas davant l’Agència Europea de Drets Humans.

Posteriorment, Ciutadans i el PP van anunciar que també denunciarien l’esdeveniment a la Fiscalia per incitació a l’odi. De fet, els populars ja feia dies que havien carregat contra les jornades: el portaveu del PPC, Enric Millo, va avisar que si el Govern no suspenia l’esdeveniment ja podia donar per tancat el diàleg sobre la consulta amb l’Executiu de Rajoy. Per la seva part, el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, havia assegurat que el simposi és una “flagrant falsificació de la història”.

Paral·lelament, els diaris de Madrid han ajudat a fer créixer el rebombori apuntant en aquesta mateixa direcció i fins i tot anant una mica més enllà. Per exemple, aquest dimarts, La Razón ha arribat a publicar en portada que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, podria anar a presó pel “congrés de l’odi a Espanya” (el CHCC depèn d’aquest Departament).

“Realitat indiscutible”

Dilluns, en la presentació del simposi, des del CHCC i l’IEC es va defensar que es tractava d’un esdeveniment científic i acadèmic on s’analitzarà “l’animadversió” i “l’espoliació” de l’Estat espanyol contra Catalunya i les seves institucions en els últims 300 anys, el que consideren una “realitat històrica”.

El director del CHCC, Jaume Sobrequés, va avançar que el Centre està elaborant un informe “objectiu” basat en decrets i ordres publicats al BOE en aquests tres segles que demostrarà aquesta animadversió “de forma demolidora i absolutament incontestable”.

A finals de novembre, el Cercle de Cultura va criticar el plantejament del simposi i també el seu títol. Sobre aquest, Jaume Sobrequés i Joandomènec Ros, president de l’IEC, van defensar que és “absolutament adequat” perquè mostra una “realitat indiscutible”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram