El Govern ha acordat aquest dimarts declarar bé cultural d’interès nacional (BCIN) l’església de Santa Maria, a Sanaüja (Segarra), en la categoria de monument històric, i la Via Romana de Parpers, a Argentona (Maresme), en la categoria de zona arqueològica. L’Executiu considera que cal preservar ambdós espais pel seu interès històric, cultural i arqueològic.
El Govern destaca que l’església de Santa Maria de Sanaüja és un dels exemples de la implantació del gòtic lleidatà, que incorpora elements estructurals, constructius i també decoratius, tant gòtics com barrocs.
L’església actual, datada el segle XIV (la primitiva era del 951), conserva bona part de la seva estructura gòtica, tot i que posteriorment s’hi han afegit elements del període barroc que s’integren dins l’estructura original del segle XVI. Al segle XVIII s’hi va afegir la façana barroca actual, així com el campanar.
Per la seva part, la Via Romana de Parpers, situada a la part nord d’Argentona, s’ha convertit en un paratge que es pot resseguir per recuperar alguns espais museïtzats. El govern remarca que, en conjunt, es tracta d’un espai patrimonial de gran importància des del punt de vista cultural, científic i natural que cal protegir com a zona arqueològica.
Aquest tram de via té un recorregut de poc més d’un quilòmetre al llarg del qual es conserven encara nombroses restes dels murs de contenció que sostenien la calçada. Si bé cronològicament no es pot precisar amb prou certesa la seva construcció, es creu que ja existia cap al segle II aC.
Les primeres notícies documentals daten del període alt medieval i se sap que es va reformar fins al segle XVIII. El caminal de Parpers va caure en desús quan, a partir de 1844, es va construir una nova carretera per superar el coll homònim, l’actual C-1415b, de Granollers a Mataró.