El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, els set jaciments de vertebrats de la Noguera: la Mata del Viudà (Àger), l’Espinau (Àger – les Avellanes i Santa Linya), la Massana, la Masia de Marull i la Carretera del Doll (Camarasa), Peralba (Vilanova de Meià) i la Vall d’Ariet (Artesa de Segre).

El Departament de Cultura destaca que els jaciments de vertebrats de la comarca, amb evidències de presència de dinosaures, configuren un patrimoni de “gran importància” des del punt de vista cultural i natural.

Els diversos afloraments sumen aproximadament uns 3.000 metres quadrats i són una de les superfícies paleontològiques més extenses conegudes per a l’estudi del registre fòssil de dinosaures del Cretaci superior a Europa. En total s’hi conserven unes 1.500 icnites de dinosaures i altres restes d’interès paleontològic, especialment ossos de dinosaure, sobretot d’ ornitòpodes i sauròpodes, espècimens que es van desenvolupar en un ambient tropical, humit i fluvial costaner dins de les fàcies del Garumnià, al Cretaci superior. La seva vida i extinció, al final del Maastrichtià, ha deixat evidències en la Formació Tremp o Garumnià, que abasta del Maastrichtià (Cretaci superior) al Paleocè (Paleogen inferior).

La rellevància d’aquestes restes rau en el fet que algunes es troben en el límit de les formacions del Cretaci i del Terciari, la qual cosa permet estudiar els darrers grans rèptils just abans de la seva extinció, com també, a partir de la presència completa de la Formació Tremp en aquesta zona, analitzar i contextualitzar les condicions paleoambientals dels temps de l’extinció.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram